2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Rendezvénysorozat indul Nemes Nagy Ágnes születésének centenáriuma alkalmából

2022. január 5. 19:33 MTI

A 100 éve született Nemes Nagy Ágnes költő emlékére indított centenáriumi sorozattal, valamint az Irodalmi Karaván című irodalmi roadshow-val ünnepel 2022-ben a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum.

Nemes Nagy Ágnes
Nemes Nagy Ágnes otthonában, 1964. (kép forrása: Fortepan / Hunyady József)

A Petőfi Kulturális Ügynökség a 2022-es évet olyan kiemelt programok elindításával kezdi, amelyek az egységes magyar irodalom, nyelv és kultúra ügyét szolgálják.

A 2021-ben egész éven át zajló, több mint félmillió embert megszólító Pilinszky100 centenáriumi sorozat 2022-ben Nemes Nagy Ágnes centenáriummal folytatódik – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

A rendezvénysorozat a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint Juhász Anna irodalmár szervezésében valósul meg Viszonylagos öröklét – Nemes Nagy Ágnes100 címmel.

Az 1922. január 3-án született költő a 20. századi magyar költészet, esszéirodalom és fordítás egyik legjelentősebb alakja.

A programok között irodalmi utazások, séták, estek és diákokat megszólító programok is szerepelnek a MOM Kulturális Központtal partnerségben.

Emellett elindul az Irodalmi Karaván elnevezésű rendezvénysorozat is, amelynek célja megmutatni a magyar nyelv és irodalom egységét, határok nélkül bemutatni a kortárs szerzőket.

Az irodalmi roadshow a magyar nyelv és irodalom értékeit őrizve, irodalmi évfordulókra fókuszálva Magyarországon belül és az országhatáron túl utaztatja az irodalmat, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben.

Az Irodalmi Karaván első utazása január 25. és 28. között lesz Székelyföldön a magyar kultúra napjához kapcsolódva.

Az útiterv szerint Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Csíkszereda és Székelyudvarhely közönségét megszólítva tematikus, rendhagyó irodalomórák és szalonestek megrendezésével készülnek a szervezők.

Az utazáson kortárs írókkal, dedikálásokkal, beszélgetésekkel és könyvekkel várja a közönséget Juhász Anna, a program vezetője.

A programokkal kapcsolatos további részleteket január első napjaira ígérnek a szervezők a www.facebook.com/jairodalmiszalon és a www.facebook.com/PIM.Irodalmi.Muzeum oldalon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár