2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nemes Nagy Ágnes mesevilágát idézi meg a Zichy Szín-Műhely

2022. január 3. 12:50 MTI

Nemes Nagy Ágnes Az aranyecset című verses meséjét mutatja be a Zichy Szín-Műhely a költő születésének 100. évfordulója alkalmából.

A költő 60 éve írt verses meséjének első élőszereplős színpadi feldolgozását január 14-én mutatják be a Zichy Szín-Műhelyben Léner András rendezésében.

Mint a közleményben olvasható, Nemes Nagy Ágnes meséjéből eddig csak óvodásoknak szóló, bábszínházi adaptáció készült, a mostani lesz az első élőszereplős színpadi feldolgozás. Az előadást elsősorban az alsó tagozatosoknak ajánlja a társulat.

„Egy olyan szerzőt szeretnénk megidézni, aki mindig nagyon vigyázott arra, hogy megértéssel és ne távolságtartással közelítsen a gyerekekhez. Művei páratlanul jelentésgazdagok: Az aranyecset szimbolikáján átsejlenek a keletkezés idejének társadalmi feszültségei, a mese mégis könnyen követhető akár a legkisebbek számára is, mivel a vers ritmikus hangzásával, dinamikájával, varázslatos képeivel már az érzékek szintjén magával ragad” – idézik a közleményben Zichy Gabriellát, a Zichy Szín-Műhely alapítóját.

„Az aranyecset kalandos története, a legnagyobb veszedelmek közepette is vidám és bátor főhős, Szádeli alakja, illetve a számtalan játékos versforma nemcsak a korábbi generációkat bűvölte el, hanem bízunk benne, hogy a mai gyerekek számára is éppoly szerethetőnek bizonyul” – tette hozzá.

Az előadáshoz Szitha Miklós Liszt-díjas ütőhangszerművész, zeneszerző, a Talamba Ütőegyüttes alapító tagja komponált zenét. A darabban Fekete Linda, László G. Attila és Illés Dániel játékát láthatják a nézők.

A bemutató mellett ugyancsak idén a költő, műfordító és pedagógus munkásságát bemutató előadást is szerveznek a Zichy Szín-Műhely a Színház az iskolákba megy programjában.

Ugyanebben a programsorozatban mutatják be országszerte a Pilinszky János születésének 100. és halálának 40. idei évfordulója alkalmából a Müpa, a Versszínház és a Zichy Szín-Műhely koprodukciójában készült World of Pilinszky (Létmesék kicsit és nagyon fölnőtteknek) című, többszereplős összművészeti monodrámát.

Az előadást Turek Miklóssal, a Versszínház alapítójával közösen hozták létre a színműhely alkotói, a zeneszerző Szitha Miklós. Az előadás különleges atmoszféráját megteremtő animáció Karcis Gábor munkája.

Az előadások létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

A társulat az iskolai programsorozat keretében vidéki turnéra indul az Arany bicentenáriumi évben bemutatott Arany balladák – másképp című összművészeti előadással. Jövőre Zala megye általános és középiskoláiba mutatják be az előadást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár