Hitler elfeledett szövetségesei

Ősi perui papnő arcát rekonstruálták

2017. július 5. 10:47 MTI

Ősi perui papnő rekonstruált arcmását mutatták be Limában régészek és kulturális vezetők. A Cao úrnőjének nevezett nő a húszas éveiben halhatott meg mintegy 1700 évvel ezelőtt. A régészek úgy vélik, az ősi Peru egy sivatagos völgyében uralkodott, ahol művészien tetovált testét fegyvereivel és aranytárgyaival együtt eltemették.

Ősi perui papnő

Koponyája szerkezete és etnográfiai kutatások alapján régészeti orvosszakértők segítségével, 3D-technológiával készítették el arcmását, a munka tíz hónapig tartott - mondta Peru kulturális minisztere hétfőn. Salvador del Solar hangsúlyozta, hogy az arcmással Peru egyik legértékesebb régészeti leletét akarták az egész világhoz közelebb vinni, a peruiakat pedig arra akarták emlékeztetni, hogy milyen gazdag az ország kulturális öröksége.

Cao úrnőjének mumifikálódott földi maradványait 2005-ben fedezték fel. A lelet ellentmondott annak a nézetnek, amely szerint a Chicama-völgyet 100 és 700 között uraló mocsika indiánok patriarchális társadalomban éltek. Azóta számos mocsika nő múmiáját tárták fel, akik a sírmellékletek alapján jelentős politikai és vallási szerepet töltöttek be.

A régészeti és orvosszakértői vizsgálatok kimutatták, hogy Cao úrnője egy szülés szövődményeibe halt bele, egyébként egészséges életet élt. Karját és lábát kígyók, pókok és természetfeletti motívumok tetoválásai díszítették.

Múmiája mellett egy megfojtott serdülő holttestét is feltárták, az El Brujó-i ásatási terület múzeuma szerint talán azért áldozták fel, hogy a papnő úti kalauza legyen a túlvilágon. Cao úrnőjének arcmását július közepéig Limában, a kulturális minisztériumban, ezután az El Brujó-i múzeumban lehet megtekinteni.

Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!