A vörösterror 133 napja

Nézegessen 11 rémisztő mitológiai szörnyet

2018. szeptember 13. 09:06 Múlt-kor

A mitológiai lények jóval többek, mint az emberi képzelet szüleményei. Betekintést nyújtanak abba, őseink egykoron miként látták a világot, és a félelmekbe, melyek elöntötték képzeletüket, amikor valami zajra ébredtek éjjel. Minden kultúrának vannak sajátos szörnyetegei, és vannak az egész emberiségen és történelmén átívelő visszatérő motívumok is. E lények az emberek legnagyobb félelmeinek testet öltött alakjai, az őket legyőző hősök pedig az ember azon vágyát jelképezik, hogy elnyerje az irányítást az ismeretlen, veszélyes világ felett. Az alábbi listán találhatók ismertebb lények és távoli kultúrák különös borzalmai is.

khimaira

A khimaira

A megfelelő szögből nézve a khimaira egy pillanatra akár nem tűnhet többnek a már ismert oroszlánnál. Elfordulva azonban láthatóvá válna teljes valójában – teste közepéből groteszk kinövésként emelkedne ki egy kecske feje, farka pedig fényes pikkelyekkel lenne borítva. Ennek végén két ragyogó szemet látna a szemlélő, egy ki-be járkáló, sziszegő nyelv felett, mely mellől méreg csorog ki az e fejhez tartozó szájból.

Ez volt a khimaira: különféle vadak őrült, egybeforrt rémképe, melyeknek egy testben egyesül erejük. A középső kecskefej képes volt lángot okádni, amellyel azonnal hamuvá tud változtatni egy embert.

A görög mítoszok szerint a khimaira a száz kígyófejjel rendelkező szörnyeteg, Tüphón és a nimfaarcú, kígyótestű Ekhidna gyermeke volt. A történet eredeti forrása azonban még a görög kultúrát is megelőzheti: lehetséges, hogy egy hettita legenda szolgált alapjául. A hettiták szörnyetege sasszárnyakkal is rendelkezett, a középső feje pedig nem egy kecskéé, hanem egy nőé volt. A görög kultúra idővel kiszorította a hettitát a térségben, azonban könnyen átvehetett belőle több elemet is, egyszersmind félelmetesebbé alakítva a lényt is, amelyet a görögök khimairának neveztek.

A khimaira iskolapéldája annak a mitológiai szörnyetegnek, amellyel hősök sora száll szembe, hogy bizonyítsa rátermettségét – többségük azonban alulmarad vele szemben. A khimairáról szóló leghíresebb történet Bellerophóné, aki a szárnyas ló, Pégaszosz hátán szállt szembe vele. Bellerophónnak sikerült egy lándzsát a leszúrnia a lény torkán, mielőtt az ki tudta volna lőni rá megsemmisítő erejű tűzgolyóját. A szörnyeteg gyomrában a tűz olyan égető volt, hogy megolvasztotta a hős lándzsáját, így a torka feltelt olvadt fémmel, aminek következtében megfulladt.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!