2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem bánta meg tettét a történelem egyik legnagyobb csalója, Charles Ponzi

2020. február 18. 14:44 Múlt-kor

Saját embere által leleplezve

Miközben a hatóságok tovább vizsgálódtak körülötte, Ponzi saját publicistája fordult ellene. Az „üzletember” azzal a céllal alkalmazta William McMasterst, hogy reklámozza a Securities Exchange Company-t, ehelyett azonban McMasters felfedte Ponzi csalását.

Miután átvizsgálta pénzügyi dokumentumait, McMasters rájött, „pillanatnyilag csak az a pénz volt nála, amelyet a befektetőktől átvett. Az óriási profitok, amelyekről oly ékesen beszélt, mitikusak és nemlétezők voltak.”

McMasters egyenesen a Boston Posthoz ment, hogy leleplezze Ponzit. 1920. augusztus 2-án – alig több, mint egy héttel a Ponzit sikeres üzletemberként bemutató cikk után – „KIJELENTI PONZI IMMÁR REMÉNYTELENÜL FIZETÉSKÉPTELEN” szalagcímmel jelent meg az újság címlapja.

A publicista a cikkben részletesen kifejtette a szélhámos módszerét, lerántva a leplet az átverés-sorozatról.

A szövetségi hatóságok még a hónap folyamán felforgatták Ponzi irodáját. Nem meglepő módon nem találták meg a hatalmas mennyiségű nemzetközi válaszbélyeget, amelynek a befektetések alapját kellett volna adniuk.

Ellenben olyan bizonyítékokat találtak, amelyek alapján bűncselekménnyel vádolhatták, nevezetesen az ügyfeleknek postán kiküldött, befektetéseik helyzetéről szóló beszámolókat: Ponzit 86 rendbeli postai hamisítás vádjával vették őrizetbe.

Ponzi a maga részéről nem tekintette bűncselekmény áldozatainak ügyfeleit: „Még ha sosem kaptak érte semmit, azon az áron olcsó volt. Előre kiterveltség nélkül megadtam nekik a legnagyobb műsorszámot, amely a területükön színre került a puritánok partraszállása óta!” – mondta a vádemelést követően. „Bőven megérte azt a 15 millió dollárt, hogy végignézzék, ahogy ezt a dolgot megcsinálom!”

A szélhámos három és fél évet ült szövetségi börtönben a történelem első Ponzi-sémájáért. Miután innen 1925-ben feltételesen szabadlábra bocsátották, Massachusetts államban további kilenc év börtönbüntetés várt rá további hamisítási vádakkal.

Mialatt óvadék ellenében szabadlábon tartózkodott, Floridába szökött, ahol álnéven kezdett kereskedni mocsaras területekkel, végül azonban lebukott.

Ezután Ponzi ismét megszökött óvadék alatt, ekkor Texasba ment, ahol csatlakozott egy olasz teherhajó legénységéhez.

Nem sikerült azonban elszöknie az országból: New Orleans-ben lekapcsolták a hatóságok. Börtönbüntetése letöltése után 1934-ben azonnal deportálták Olaszországba. Felesége Bostonban maradt, és 1937-ben elvált tőle.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Ponzi bostoni irodájában, 1920. (kép forrása: Wikimedia Commons)A Boston Times Ponzit leleplező címoldala, 1920. augusztus 2. (kép forrása: saltofamerica.com)Ponzi kanadai rendőrségi fényképe 1909-ből (Charles Bianchi álnéven) (kép forrása:nbcnews.com)Ponzi feleségével (b) és édesanyjával 1920-ban (kép forrása: wgbh.com)Ponzi deportálása az SS Vulcania nevű hajón 1934-ben (kép forrása: flickr.com)Bernie Madoff 2009-ben (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár