2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mivel nem volt elmebeteg, kivégezték a „Kárpátok géniuszát”, Ceausescut

2018. december 22. 11:08 Múlt-kor

A háromfős kivégzőosztag felsorakozott. A katonák feszültek voltak és megpróbálták elkerülni a szemkontaktust az ítéletre váró, megtört párral, akik nem is olyan régen még élet és halál urai voltak Romániában. A betárazott Kalasnyikovok a kiadott parancs után azonnal működésbe lendültek, lekaszálva az öreg házaspárt.

1989. december 22-én a román diktátor, Nicolae Ceausescu rendszere az összeomlás szélére került. Románia mindenható ura és felesége helikopterrel menekült a Bukarest utcáit elözönlő, feldühödött, mindenre elszánt tömegek elöl. Az út nem sokáig tartott, ugyanis a felkelők mellé álló hadsereg teljes légzárat rendelt el, így a menekülők leszállni kényszerültek. A személyzet gyorsan elhagyta a gépet, így a magára maradt házaspár egy közeli mezőgazdasági intézmény felé vette az útját, ahol a dolgozók azonnal felismerték őket és értesítették a rendőrséget.

A parasztcsaládba született Ceausescu alig volt 14 éves, amikor az 1930-as évek elején csatlakozott az illegalitásban működő Román Kommunista Párthoz. A második világháború után politikai karrierje gyorsan ívelt felfelé, köszönhetően annak, hogy Románia a szovjet érdekszférába került.

A Román Kommunista Párt első embereként az 1960-as évek végén az ország teljhatalmú vezérévé vált. A magát a „Kárpátok géniuszának” nevező Ceausescu, a sztálini időket meghazudtoló módon, személyi kultuszt vezetett be Romániában, amelyhez hathatós segítséget nyújtott a vezért emberbarát és csalhatatlan vezetőnek beállító média. Azonban a rövid pórázon tartott román nép, amelynek nemcsak a diktatórikus rezsimmel, hanem az alacsony szinten lévő és egyre romló életszínvonallal is meg kellett küzdenie, határtalan gyűlölettel tekintett a tévedhetetlennek tartott vezetőjére.

1989 decemberében aztán robbant a bomba. Az általános elégedetlenkedés felkelésbe torkollott. 1989. december 25-én a fogságba esett Ceausescu házaspárt egy rögtönítélő bíróság halálra ítélte. A tárgyalás csak néhány óráig tartott egy egyszerű, fűtetlen tárgyalóban. A volt diktátornak, aki a halálbüntetést csak abban az esetben kerülhette volna el, ha szellemileg beszámíthatatlannak ítélik, nem volt védőügyvédje. Az egyik szemtanú szerint az ítélet kihirdetésénél Ceausescu erősnek mutatkozott, de felesége Elena teljesen összeomlott: „szaglott, mint egy hajléktalan, valószínűleg maga alá vizelt”.

A diktatúra napjai tovatűntek, de a demokrácia sokak szemében nem hozott megoldást a mindennapi élet nyomorára. Egy 2007-ben készült közvéleménykutatás szerint ugyanis a megkérdezettek negyede – a politikai és gazdasági változások kárvallottjai – Nikolae Ceausescut tette meg Románia valaha élt legjobb vezetőjének. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár