2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Felbontatlan vécépapírtól a tigrisbundáig – Ceausescu-relikviák kerültek kalapács alá

2018. február 1. 14:24 MTA

A Ceausescu-korszak tárgyi emlékeiből rendezett szerdán árverést az Artmark román aukciósház az egykori kommunista diktátor születésének századik évfordulója alkalmából. Az Artmark számára jó üzletnek bizonyult a Romániában negyed évszázad múltán is élő Ceausescu-kultusz, amelyet nem feltétlenül a kommunizmussal, hanem a tovatűnt ifjúsággal kapcsolatos nosztalgia táplál.

Ceausescu

Az Aranykor címmel meghirdetett online árverésen a Ceausescu-család személyes tárgyain - a diktátor és felesége által kapott ajándékokon, kitüntetéseken, az őket megörökítő fotókon - kívül a kommunista korszak olyan hétköznapi relikviái is kalapács alá kerültek, mint egy nemzeti színű szegéllyel díszített úttörőnyakkendő, korabeli plakátok és háztartási eszközök.

A megvételre kínált emlékek között számos használati tárgy volt található, a korabeli legolcsóbb, felbontatlan cigarettacsomagtól kezdve egy tekercs (szintén felbontatlan) vécépapírig, ami sokszor hiánycikk volt azokban az időkben. A legmagasabb, 1200 eurós kikiáltási árról egy Ceausescuék által ajándékba kapott tigrisszőrmebunda indult, a legkisebb összeget, tíz eurót a Scanteia pártlap egy 1965-ös számáért kérték, amely az akkor elhunyt Gheorghe-Gheroghiu Dej kommunista főtitkárt, Ceasescu elődjét méltatja.

Az Artmark számára jó üzletnek bizonyult a Romániában negyed évszázad múltán is élő Ceausescu-kultusz, amelyet nem feltétlenül a kommunizmussal, hanem a tovatűnt ifjúsággal kapcsolatos nosztalgia táplál. Tavaly nyáron például a kikiáltási ár mintegy háromszorosáért, csaknem 33 ezer euróért sikerült értékesíteniük Ceausescu egy 1933-ban gyártott Holland & Holland márkájú vadászfegyverét.

Nicolae Ceausescu 1918. január 26-án született, 1965 és 1989 között állt a Román Kommunista Párt főtitkáraként, 1974-től pedig államfőként Románia élén. A körülötte kialakult személyi kultusz csúcspontján Conducatorként (Vezér) és a „Kárpátok géniuszaként” magasztalta a hivatalos sajtó. Az egykori diktátort 1989 decemberében a Temesvárról indult, majd országossá terebélyesedett népfelkelés napjaiban egy rögtönítélő katonai bíróság döntése alapján feleségével, Elenával együtt kivégezték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár