2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Megtalálhatták Robert Capa társának halálos ágyán készült fotóját

2018. január 24. 08:35

Több mint 80 évvel azután, hogy a spanyol polgárháborúban a világ egyik első háborús fotósa, Gerda Taro elhunyt, előkerült egy kép arról, amint egy magyar orvos vélhetően a Robert Capa egyik legközelebbi munkatársaként is híressé vált fotóst ápolja a halálos ágyán. 

A fotót néhány nappal ezelőtt John Kiszely nyugalmazott brit főhadnagy posztolta Twitteren, akinek édesapja, Dr. Kiszely János a Nemzetközi Brigádokban szolgált önkéntes orvosként a spanyol polgárháború idején – olvasható a The Guardian cikkében.

A képen az látható, amint Kiszely letörli egy rövid, sötét hajú, gondosan kiszedett szemöldökű nő orrából és szájából folyó vért. A nő nagyon hasonlít Taróra, aki azt követően halt meg, hogy egy köztársasági tank nekiment annak a sebesült katonákat szállító autónak, amelynek felhágójára a fotóriporter felkapaszkodott. Taro Madridtól északnyugatra, nem messze az Escorialtól, egy kaotikus csatában szenvedett halálos balesetet (gyomorsérülése bizonyult halálosnak) 1937 júliusában.

A kép hátoldalán egy vélhetően jóval a fotó keletkezését követően odabiggyesztett szöveg olvasható: „Brunetei font, 1937 június (Torrelodonesben) Mrs. Frank Capa = a párizsi Ce Soire-ból, megölték Brunete-ben”. A német-zsidó származású Taro, akinek lengyel útlevele is volt, a francia baloldali lapban, a Ce Soir-ban publikálta fényképeit. Együtt dolgozott Robert Capával, aki éppen a spanyol polgárháborúban készített fotóival vált széles körben ismertté, és akihez a kollegiálisnál valamivel közelebbi viszony fűzte. Taro is komoly ismertségre tett szert fotóival, és a Ce Soir nagyszabású temetést rendezett neki.

Capa hiába figyelmeztette többször is a fiatal nőt, hogy ne merészkedjen a frontvonalba, nem hallgatott rá. Taro még élt, amikor az Escorialban berendezett brit kórházba szállították, ahol Dr. Douglas Jolly új-zélandi sebész megműtötte, ám még aznap éjjel elhunyt. Szemtanúk szerint a fejét vér borította. Másnap két barátját, a spanyol költő Rafael Albertit és annak feleségét, María Teresa Leónt értesítették róla, hogy Taro teste a brit kórházban van.

John Kiszely szerint édesapja nem beszélt sokat a spanyol polgárháborúról, azt azonban említette, hogy egy brit tábori kórházban látta el a betegeket. Angol önkéntesek arra bátorították, hogy a háború végeztével tartson velük az Egyesült Királyságba, miután a párizsi magyar nagykövetségen nyilvánvalóvá tették számára, ilyen közelmúlttal nem szívesen látják viszont hazájában. Kiszely végül a Wight-szigeten telepedett le.

Kiszely édesapja halálát követően Reg Saxtontól, a köztársaságiak oldalán álló nemzetközi orvosi szolgálatok egyik önkéntesétől kapta meg a fényképet, amelynek hátoldalát sokáig nem nézte meg. Miután azonban kiposztolta Twitterre a fotót, a spanyol polgárháború iránt érdeklődő felhasználók szerettek volna több információt megtudni a képről. Kiszely ekkor megnézte a hátlapot, amelyen bár június szerepel, mivel csak jóval később írták rá a szöveget, nem kizárt, hogy egyszerű tévedésről van szó. A Frank Capa név vélhetően annak az eredménye, hogy a fotós nevét összemixelték a híres filmrendező, Frank Capra nevével, a Mrs. pedig arra utal, hogy sokan úgy tudták, Taro Capa felesége volt, holott valójában elutasította házassági ajánlatát.

Richard Baxell, a spanyol polgárháború szakértője szerint a képen szereplő nő egyértelműen úgy néz ki, mint Taro, ám úgy véli, további vizsgálatokra lenne szükség, hogy minden kétség nélkül kijelenthessük, a háborús fotózás úttörőjét látjuk halálos ágyán. Baxell megállapításával egyetért Jane Rogoyska is, egy Gerda Taro életéről néhány évvel ezelőtt megjelent könyv szerzője. Úgy véli, bár a hasonlóság kétségtelen, további, a feltételezést igazoló bizonyítékokra van szükség, és Dr. Kiszely spanyolországi tevékenységéről is több adatot kellene összegyűjteni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
John Kiszely képe, rajta édesapjával és vélhetően Gerda Taróval

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár