2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Már az ókori Egyiptomban is divat volt a csíkos zokni

2018. október 8. 16:46 Múlt-kor

Kiderült, hogy az ókori egyiptomiak sokkal jobban ügyeltek a divatos öltözködésre, mint korábban gondoltuk – valószínűleg kedvelték a csíkos zoknikat.

A londoni British Museum tudósai egy új képfeldolgozó technikával elemezték egy gyermek zokniját, amelyet a Hadrianus római császár által alapított Antinopoliszban találtak. A leletet körülbelül Kr. u. 300 körülre datálják. Az eljárás segítségével piros, kék és sárga festékanyagokat fedeztek fel a ruhadarab szövetében, amely maga is nem mindennapi technikával készülhetett.

A zokni egy kisgyermek bal lábára készült, és elválasztás van benne a nagy és a többi lábujj között. A tudósok vizsgálata alapján hat-hét különféle színű gyapjúfonalat használhattak fel elkészítéséhez. Ez a fajta kialakítás elterjedt az egyiptomi zoknikon, az ujjak közötti elválasztás a szandállal történő viseletet szolgálja. A zokni mindkét ujja külön készült, tíz sor zöld fonal használatával, ezután egybekötötték őket. Innen négy sor narancsszínű, négy sor lila, négy sor kékeszöld, négy sor sötétpiros, és két sor zöld fonallal készült a többi része. Az alkalmazott technika a napjainkban skandináv technikaként ismert öltéses kötés, avagy nålbinding volt.

A felhasznált új technika a különféle festékek lumineszcenciáját vizsgálja, digitális mikroszkóppal láthatóvá téve a különféle szöveteket. A tudósok így láttak, hogy az egyiptomiak csupán három színt használtak fel, hogy kikeverjék a zoknin megjelenő hetet. A kutatók szerint a technika segítségével számos egyéb ókori textilleletet is meg lehet vizsgálni, ami korábban soha nem látott betekintést nyújtana az ókori életbe.

A lelet eredetileg Antinopolisz 1913-1914-es feltárása során került elő, amelyet John de Monins Johnson brit papirológus hajtott végre. A feltárás során két zoknit is találtak, a most vizsgált gyermekpéldány mellett egy nagyobb, felnőtt zoknit is, amelyen még látszódott a szandál pántja által hagyott nyom is. Habár zoknik minden bizonnyal már az őskor óta léteznek, vélhetően az ókori egyiptomiak voltak az elsők, akik fonalból kötötték őket, és nem csupán állatbőrt, illetve bundát használtak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár