7 végzetes pillanat

I. Erzsébet ruháját használhatták oltárterítőként egy angliai templomban

2016. május 23. 18:51

Egy I. Erzsébet angol királynőhöz köthető ruhadarabot használhattak oltárterítőként a herefordshire-i Bactonban található Szent Hit templomban. A szakértők egy 16. századi ruha maradványaként azonosították a leplet. 

I. Erzsébet
I. Erzsébet (szivárvány-portré)

A Historic Royal Palaces nevű szervezet kurátorainak elmélete szerint a ruhadarab egykoron egy, az udvarban használt viselet része volt. I. Erzsébet az ún. szivárvány-portrén egy hasonló anyagból készült öltözéket viselt, történelmi dokumentumok azonban egyelőre nem támasztják alá, hogy valóban fel is öltötte a ruhát.

A történészek úgy vélik, az uralkodó feltehetően egyik udvarhölgyének, Blanche Parrynek adományozta a ruhadarabot. A 16. század utolsó évtizedei óta a bactoni templomban lógó, jelenleg vitrinben tartott oltárterítőt már hosszú ideje a kisvárosban született Parryvel hozzák összefüggésbe.

A ruha ezüstszálakkal átszőtt selyemből készült – ilyen anyagot az akkori törvények szerint csak királyi méltóságok vagy az arisztokrácia legmagasabb köreihez tartozó személyek hordhatták. „Ez egy hihetetlen felfedezés. Tudor-kori ruhákat egyébként is csak ritkán találunk, olyat pedig nem is igazán lehetett hallani, hogy egy ruháról az derüljön ki, hogy ilyen közel áll I. Erzsébethez”  – mondta el Tracy Borman, a Historic Royal Palaces főkurátora.

„Nagy örömmel tölt el minket, hogy együtt dolgozhatunk a Szent Hit templommal ezen figyelemre méltó tárgy megőrzésén, amelyet Hampton Court Palace-beli szakértők is meg fognak vizsgálni. Reméljük, itt [a Hampton Court Palace-ben] kiállíthatjuk majd a jövőben [a tárgyat]” – tette hozzá a kurátor.

Magazin

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Az oltárterítőÁbrázolás az oltárterítőnAz oltárterítőA bactoni templom

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!