2020. tavasz: Halálos tudomány

Már a fáraókori egyiptomi nők is használtak terhességi teszteket

2018. szeptember 6. 18:58 Múlt-kor

Ma már szinte minden gyógyszertárban és drogériában lehet vásárolni terhességi teszteket, amelyek vizelet hatására pillanatok alatt, nagy bizonyossággal elárulják, hogy gyermeket vár-e az illető. Egy közelmúltban lefordított egyiptomi papirusz tanúsága szerint ez a fajta eljárás azonban korántsem a modern kor szüleménye.

Egyiptomi terhességi teszt

A Carlsberg nevet hallva, a legtöbb embernek valószínűleg a népszerű dán sörmárka jut elsőként az eszébe. A ma már világszerte működő sörgyárat megalapító Jacob C. Jacobsen érdeklődése azonban messze túlmutatott a sörfőzésen. Ugyancsak az ő nevéhez fűződik a Carlsberg Alapítvány létrehozása, amely – amellett, hogy a sörgyár többségi tulajdonosaként funkcionál –, komoly természettudományos és örökségvédelmi tevékenységet végez mind a mai napig.

Az alapítvány által Koppenhágában üzemeltetett Carlsberg Laboratórium a 20. század közepéig mintegy 1400 ókori kéziratot tartalmazó egyiptomi papiruszt gyűjtött össze. A Kr. e. 2000 és Kr. u. 100 között keletkezett dokumentumok között szép számmal akadnak – a Laboratórium kutatási profiljába illeszkedő – tudományos és orvosi feljegyzések is. A gyűjtemény – amelyet az alapítvány a Koppenhágai Egyetemnek adományozott – jelentős részben még ma is lefordítatlan.

A fordítási munkálatokat nem csak az nehezíti, hogy a gyűjtemény papiruszai erősen sérült és töredékes formában maradtak fenn, de az is, hogy viszonylag kevés egyiptomi orvosi szöveg maradt az utókorra, így azok szókincsének megfejtése még a hieroglifákat jól ismerő kevés kutató számára is nagy kihívást jelent. A kitartó munka azonban mindig meghozza a gyümölcsét, mint ahogy azt az egyik már megfejtett papirusz is tanúsítja.

A mintegy 3500 évvel ezelőtt keletkezett feljegyzés számos ókori gyógymód mellett megőrzött egy eljárást is, amelyet a fáraókori Egyiptom asszonyai arra használtak, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy gyermeket várnak. A leírás szerint az antik terhességi teszt meglepően hasonló módon működött mint napjainkban. A nőnek rá kellett vizelnie egy zsák árpára, valamint egy zsák tönkebúzára – majd várnia a reakciót. A feljegyzés szerint, ha az árpa kezd növekedni, akkor fiú-, ha pedig a tönke hajt ki, akkor leánygyermeket várt az illető. Ha egyik fajta mag sem mutatta a növekedés jeleit, akkor azt úgy értelmezték, hogy a nő nem terhes.

Míg a mai terhességi tesztek a női szervezetben megváltozott hormonegyensúlyt mutatják ki, addig az egyiptomi módszer – bár ezt valószínűleg akkor még nem tudták – a megnövekedett ösztrogénszint hozta működésbe. Az elvégzett kísérletek alapján ugyanis az ösztrogén valóban képes kiváltani a gabonamagvak növekedését, így becslések szerint a fáraókori terhességi teszt pontossága, akár a 70 százalékot is elérhette. (Ez az arány természetesen csak a terhesség állapotára igaz, a gyermek nemének meghatározása teljesen alkalmatlan volt a módszer.)

Az ókori egyiptomiak orvosi szakértelme a későbbi korok civilizációira is nagy hatással volt. Az egyiptomi orvoslás számos eleme tovább élt a görög, illetve római szövegekben, amelyekből aztán – az arab tudósok közvetítésével – átkerültek a közép- és kora újkori Európa tudományos világába is. Jól mutatja ezt, hogy a vizeletvizsgálat nagy szerepet játszott a bizánci orvoslásban is, míg a 16-17. századi Európában számos helyen fordultak elő, úgynevezett pisipróféták, akik a vizelet színéből igyekezték meghatározni, hogy milyen betegségben szenved a hozzájuk forduló beteg, vagy éppen azt, hogy milyen nemű gyermeket vár egy terhes asszony.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Asszonyok vizeletét vizsgáló orvosokról készült kora újkori festményekEgy ókori egyiptomi papirusz, rajta orvosi szöveggelA Carlsberg Laboratórium épülete Koppenhágában

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!