2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Máig rejtély, ki lehetett a századfordulón élt „szibériai fantomlány”

2016. január 29. 11:02

Máig nem tudni, ki lehetett az a titokzatos „fantomlány”, aki több tucat, a 20. század elején, Szibériában készített képen tűnt fel. Az utolsó orosz cár, II. Miklós uralkodása alatt készült felvételeken a lány Krasznojarszk városának épületei előtt áll, de alakja szinte minden esetben csak a háttérben tűnik fel.  

A képek közül néhányat képeslapként és poszterként használtak fel az elmúlt évtizedek során. A mindig kifogástalanul öltözött, feltehetően tehetős családból származó lány szinte kivétel nélkül csak nagyon távoli alakként bukkan fel a képeken. A képeken zsirardikalapban és fehér köpenyben, hosszú, az alján sötét szalaggal megkötött copffal, esernyővel a kezében pózoló lány különös módon szinte sohasem a kép központi figurája. Az egyik legbizarrabb képen az 1899-ben megnyitott krasznojarszki vasúti híd előtt (ezen keltek át a transzszibériai vasúton közlekedő vonatok a Jenyiszejen), egy tetőn tűnik fel. Alakja csak a megfelelő technológia segítségével kivitelezett nagyításnak köszönhetően vehető ki élesen. 

A Krasznojarszki Regionális Helytörténeti Múzeum munkatársai nemrég kutatásba kezdtek a képek készítésekor feltehetően 8-10 éves lány kilétének feltárása érdekében. Egy elmélet szerint a kislány egy helyi család sarja lehetett, akik külföldre szöktek a fenyegető kommunista hatalomátvétel elől, így elképzelhető, hogy a lány nyomait valahol Nyugat-Európában vagy az USA-ban kellene keresni.

Helyi szakértők szerint a képeket 1906 és 1908 között készítették, és szinte biztos, hogy nem egyetlen napon. A kutatók eleinte azt hitték, hogy mindegyik képen ugyanabban a ruhában pózol, a fotók kinagyítása révén azonban kiderült, hogy nem mindig ugyanazt a csizmát és harisnyát viseli. Mosoly nélküli arckifejezése és a testtartása azonban mindegyik képen megegyezik.

Az F.E.A. felirat több képen is feltűnik, a kutatók azonban ilyen kezdőbetűjű névvel egyetlen profi vagy amatőr fényképészt sem ismernek a korból. Számos kép Nyikolaj Grigorovszkij, egy bolsevik forradalom előtt működő helyi könyvesbolt tulajától került a múzeumhoz. Más fotók a híres fényképész, Ludwig Juljevics Wonago tulajdonát képezték korábban, de a felvételeken talált kezdőbetűk az ő nevével sem egyeznek meg. A szakértők úgy vélik, a képeket egy tehetős, kedvtelésből fényképezgető amatőr fotós készíthette, a felvételeken feltűnő rejtélyes alak pedig a lánya vagy az unokahúga lehetett.

Amíg ez nem derül ki biztosan, a kutatók a fotósorozatot „Fantomlány” névre keresztelték el. Mint Ilja Kuklinszkij, a múzeum egyik kutatója elmondta, mindenképpen szeretnék megoldani a rejtélyt, mivel a lány egyfajta krasznojarszki brand lett. A szakértő szerint különös, hogy a számtalan helyen feltűnő képeken szereplő lányt még senki sem ismerte fel. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár