2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyarország az egyetlen csapat a vb-k történetében, amely két számjegyű gólt szerzett

2019. június 15. 08:49 MTI

Harminchét évvel ezelőtt, 1982. június 15-én a magyar labdarúgó-válogatott 10-1-re győzött El Salvador ellen a spanyolországi világbajnokság csoportküzdelmeinek első fordulójában, ezzel az első - és egyelőre az egyetlen - csapat a vb-k történetében, amely két számjegyű gólt szerzett.

Mészöly Kálmán tanítványai a csapatkapitány Nyilasi Tibor fejesgóljával már a negyedik percben megszerezték a vezetést, majd a szünet előtt Pölöskei Gábor és Fazekas László is betalált. A fordulást követően előbb Tóth József, majd ismét Fazekas volt eredményes, ezután a rivális Luis Ramírez révén szépített. (5-1)

A szövetségi kapitány nem sokkal később pályára küldte Kiss Lászlót, aki a világbajnokságok történetének leggyorsabb mesterhármasát jegyezte, ugyanis a 69., a 72. és a 76. percben is kapuba talált, ráadásul első és második találata között Szentes Lázár is betalált. Kiss mesterhármasa az egyetlen olyan mesterhármas, amelyet egy csereként beállt játékos szerzett. A hajrában Nyilasi második góljával állította be a történelmi végeredményt, amely - holtversenyben - a vb-k történetének legnagyobb arányú győzelme. Korábban két csapatnak sikerült kilencgólos különbséggel diadalmaskodnia, 1954-ben az Aranycsapat a dél-koreaiakat, 1974-ben pedig a jugoszlávok a zairei csapatot győzték le 9-0-ra. Ezen a mérkőzésen esett a VB-k történetének legtöbb gólja.

"Nem sokat tudtunk róluk, én egy felkészülési mérkőzésüket láttam a világbajnokság előtt és már akkor azt mondtam, hogy legyőzésük nem okozhat gondot" - mondta Mészöly Kálmán. "Nagyon jól kezdtük a mérkőzést, aztán pedig egyszerűen felőröltük őket." A parádés kezdés ellenére a magyar válogatott nem jutott tovább csoportjából, ugyanis a második mérkőzésen 4-1-es vereséget szenvedett a Diego Maradona vezette címvédő argentinoktól, majd 1-1-es döntetlent játszott a belgákkal.

"Sajnos a második mérkőzésen én is elkövettem egy nagy hibát, ugyanis a védekezőbb felállással döntetlenre akartunk játszani az argentinok ellen, hogy tartalékoljunk a belgák elleni összecsapásra. Nem azzal az elánnal futballoztunk, ahogyan azt a 10-1 után kellett volna, bátrabb játékra lett volna szükség" - emlékezett vissza a szakember.

"A belgák elleni mérkőzésen az angol játékvezető hatalmas hibát követett el, amikor még 1-0-ra vezettünk, büntetőt kellett volna ítélnie a javunkra, a belga védőt pedig ki kellett volna állítania. Az egyenlítő góljuknál nálunk hatan is hibáztak, sajnos azt kell mondjam, a jobbik csapat nem jutott tovább. Nagyon sajnálom, mert egy nagyszerű társaság volt" - tette hozzá az akkori szövetségi kapitány. Az El Salvador elleni összecsapás egyik főszereplője Kiss László, aki 2010 és 2012 között a női válogatott szakvezetője volt, így emlékezett vissza a találkozóra:

"Az én felkészülésemet egy sérülés nehezítette, így megbeszéltük a kapitánnyal, hogy ezen a mérkőzésen csak csereként számít majd rám. Nemrég egy baráti társasággal visszanéztem a mérkőzést, és én rögtön, amint pályára léptem, góllal kezdtem, amit les miatt nem adtak meg. Érdekes, de erre nem is emlékeztem. Ez egy olyan mérkőzés volt, amelyen szinte százszázalékos volt a helyzetkihasználásunk, ami nagyon ritka. Nem volt ez annyira rossz csapat, amit jól mutat az is, hogy az argentinok és a belgák szintén szenvedtek ellenük."

Eredmény:
Magyarország-El Salvador 10-1 (3-0)
-----------------------------------
Elche, Nuevo Estadio, 1982. június 15., 23 ezer néző, v.: Ebrahim El Doj (bahreini)
gólszerzők: Nyilasi (4., 83.), Pölöskei (11.), Fazekas (23., 54.), Tóth J. (50.), Kiss L. (69., 72., 76.), Szentes (70.), illetve Luis Ramírez (64.)

Magyarország:
-------------
Mészáros Ferenc - Martos Győző, Bálint László, Garaba Imre, Tóth József - Müller Sándor (Szentes Lázár, 69.), Nyilasi Tibor, Sallai Sándor - Fazekas László, Törőcsik András (Kiss László, 56.), Pölöskei Gábor

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár