2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

10 tény a labdarúgás történelméből

2018. július 11. 08:33 Múlt-kor

10 tény a labdarúgás történelméből

1. A futball egyik legkorábbi formája Kínából származik. Az ősi játékot egy a Kr. e. 3. században íródott dokumentumban „cuju”-nak nevezték. A cujut 12-16 játékos játszotta, akik a pálya közepén elhelyezett kapuba próbálták lábbal eljuttatni a labdát.

2. A középkori Angliában az emberek szerettek a labdával játszani. Ám a derék alattvalók akkor még elég rendszertelenül űzték az ősi „hulligán” futballt. A játékosok ugyanis mindenféle szabály nélkül, tömegbe verődve, ütötték, rúgták, hajították a labdát a rendszerint kaotikussá átalakuló találkozókon.

3. A modern futball alapjait az angol felsőosztály fiúgyermekei számára fenntartott magán iskolákban az ún. „public school”-okban rakták le még a 19. század első felében.

4. A focipálya kialakulásának nagy lökést adott az első fűnyírók megjelenése az 1830-as években.

5. A 90 perces játékidőt először 1866-ban alkalmazták a London és Sheffield csapatai között megrendezett meccsen.

6. Az első nemzetközi mérkőzés is Nagy Britanniához köthető: 1872-ben Skóciában rendezték a Skócia-Anglia labdarúgó meccset, amely nulla nullás döntetlennel végződött. Az összecsapásra négyezren voltak kíváncsiak.

7. Az első futball labdák elkészítéséhez a leölt állatok gyomrát vagy hólyagját használták fel. Ezek a labdák azonban nagyon hamar tönkrementek. A nagy áttörés 1838-ban a vulkanizált gumi bevezetésével kezdődött. A gumi és bőr keverékéből készült labdák strapabíróak voltak és jól pattantak a füves felületen.

8. Az első hivatásos fekete bőrű futballista Arthur Wharton, aki 1889-ben az angol futball ligában kapusként kezdte profi karrierjét 1889-ben.

9. Az argentin Independiente labdarúgócsapatának zászlaját Neil Armstrong a Holdon hagyta. Armstrong szerint a zászló szerencsét hozott a küldetés résztvevőinek.

10. A futballtörténelem legnagyobb számú nézőközönsége (199 854 fő) az 1950-es brazil vb sorsdöntő meccsén, a Brazília-Uruguay mérkőzésen gyűlt össze a  Maracana stadionban Rio de Janeiroban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár