Hitler elfeledett szövetségesei

Koreában már a 8. században használtak öblítéses WC-t

2017. szeptember 29. 08:32

Egy 8. századi, az egyesített Silla-korszakra datálható öblítéses WC maradványait találták meg a mai Dél-Koreában, Észak-Kjongszang tartományban fekvő Kjongdzsu városában. Ez az első alkalom, hogy fürdőszobát találtak egy ősi dél-koreai lelőhelyen. 

Koreában már a 8. században használtak öblítéses WC-t

A Kjongdzsui Kulturális Örökség Nemzeti Kutatóintézetének kedden kiadott közleménye szerint a Kjongdzsuban található Dong Palotától északra fekvő lelőhelyen folyó feltárás során egy kőépületben egy öblítéses WC-re, valamint egy vízelvezető rendszerre bukkantak.

Ez az első alkalom, hogy egy fürdőszobát, mellékhelyiséget és vízelvezető rendszert találtak egy ősi dél-koreai lelőhelyen. Az intézet közleménye szerint az ovális alakú, gránitból készült WC két oldalán egy-egy téglalap alakú kő minden bizonnyal arra szolgált, hogy a használók guggolás közben erre helyezzék a lábukat.

Az intézet egyik munkatársa szerint az emberi ürülékre minden valószínűség szerint kézzel öntötték a vizet, tekintve, hogy a fürdőszobában nem volt olyan berendezés, amely automatikusan biztosította volna a salakanyag eltüntetéséhez szükséges folyadékot. A kutatók szerint a helyiség megépítéséhez használt anyagok kiváló minőségét figyelembe véve a fürdőszobát feltehetően a királyi család használta.

Magazin

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!