A vörösterror 133 napja

Koreában már a 8. században használtak öblítéses WC-t

2017. szeptember 29. 08:32

Egy 8. századi, az egyesített Silla-korszakra datálható öblítéses WC maradványait találták meg a mai Dél-Koreában, Észak-Kjongszang tartományban fekvő Kjongdzsu városában. Ez az első alkalom, hogy fürdőszobát találtak egy ősi dél-koreai lelőhelyen. 

Koreában már a 8. században használtak öblítéses WC-t

A Kjongdzsui Kulturális Örökség Nemzeti Kutatóintézetének kedden kiadott közleménye szerint a Kjongdzsuban található Dong Palotától északra fekvő lelőhelyen folyó feltárás során egy kőépületben egy öblítéses WC-re, valamint egy vízelvezető rendszerre bukkantak.

Ez az első alkalom, hogy egy fürdőszobát, mellékhelyiséget és vízelvezető rendszert találtak egy ősi dél-koreai lelőhelyen. Az intézet közleménye szerint az ovális alakú, gránitból készült WC két oldalán egy-egy téglalap alakú kő minden bizonnyal arra szolgált, hogy a használók guggolás közben erre helyezzék a lábukat.

Az intézet egyik munkatársa szerint az emberi ürülékre minden valószínűség szerint kézzel öntötték a vizet, tekintve, hogy a fürdőszobában nem volt olyan berendezés, amely automatikusan biztosította volna a salakanyag eltüntetéséhez szükséges folyadékot. A kutatók szerint a helyiség megépítéséhez használt anyagok kiváló minőségét figyelembe véve a fürdőszobát feltehetően a királyi család használta.

Magazin

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!