2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Könyörtelen rabszolgaságpárti gerillából vált népi hőssé Jesse James

2019. július 16. 17:37 Múlt-kor

Jesse James halála

1882. április 3-án a banda egy rablást tervezett végrehajtani. James aznap reggel szokásával ellentétben fegyverrel ült le az asztalhoz, azaz vélhetően sejtette, hogy baj lehet. A Ford testvérek szerint egy pillanatra fellépett egy székre a nappaliban, hogy leporoljon egy faliképet, Robert Ford pedig mögé lépett, és tarkón lőtte a 35 éves banditát.

A Ford-fivéreket meglepte, hogy letartóztatták őket, amikor behurcolták James holttestét a városba a jutalom reményében. A gyilkossággal vádolt férfiakat gyorsan elítélték, akasztásukra azonban nem került sor, mivel Crittenden még aznap kegyelemben részesítette őket. Végül a fivérek a vérdíjat is megkapták.

A következő évtizedekben a színpadon és a mozivásznon is halhatatlanná vált Jesse James alakja, e művek gyakorlatilag egyöntetűen pozitív, Robin Hood-szerű hősként ábrázolták, aki a gazdag vállalkozók és bankok kirablásával védte a szegény farmereket. A történelmi valóság azonban ettől meglehetősen távol áll.

A túlélő mítosza

James halálát már annak napján rengetegen megkérdőjelezték – sokak szerint Robert Ford valaki mást ölt meg, hogy James szabadon élhesse le életét, miután a hatóságok nem keresik tovább. E híreszteléseknek semmiféle valós alapja nem volt, azonban sokáig tartották magukat: egy J. Frank Dalton nevű 1848-as születésű texasi férfi idős korában, az 1930-as és 1940-es években azt kezdte híresztelni, ő Jesse James, amivel egy idő után egyre nagyobb érdeklődést váltott ki.

Dalton a valódi James-hez hasonlóan az 1860-as években Konföderáció-párti diverzáns volt Missouriban, és több sérülése is egybevágott Jamesével, azonban amikor a James-család még élő tagjaival szembesítették, azok kérdései – melyekre a valódi Jesse James kétségtelenül tudott volna válaszolni – kifogtak rajta.

Habár Daltont 1951-es halála után végül szintén Jesse Woodson James néven temették el Texasban, a vitára 1995-ben a kutatók és szakértők túlnyomó többsége szerint pont került: a missouri Kearney városában nyugvó „eredeti” maradványok exhumálása és mitochondriális DNS-vizsgálata azt mutatta ki, hogy az eltemetett személy közeli rokonságban állt James anyai ági családtagjaival, így minden bizonnyal ezek Jesse James maradványai.
 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Frank James idősebb korában (kép forrása: All That's Interesting)„Véres Bill” Anderson (kép forrása: PBS)Jesse James holtteste a koporsóban (kép forrása: fineartamerica.com)Zerelda Samuel (sz. Cole), a James-fivérek édesanyja idős korában (kép forrása: National Geographic)Az ifjú Jesse James fegyverben (kép forrása: National Geographic)Jesse James (kép forrása: biography.com)Robert Ford (kép forrása: All That's Interesting)Allan Pinkerton 1861-ben (kép forrása: Wikimedia Commons)A 25 éves Jesse és a 29 éves Frank James 1872-ben (kép forrása: onlyinyourstate.com)Zerelda Mimms (kép forrása: Pinterest)Az ifjú Jesse James (kép forrása: Pinterest)J. Frank Dalton (kép forrása: adventuresofjacknkat.wordpress.com)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár