2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Két sorsfordító lövése után öngyilkosságot kísérelt meg Gavrilo Princip

2019. június 28. 11:26 Múlt-kor

Miután felismerte, hogy hibázott, Potiorek megparancsolta a kocsit vezető sofőrnek, hogy forduljon meg. A kabriolet tolatni kezdett, de a váltó beakadt, a kocsi pedig majdnem lefulladt. A Moritz Shiller kávéház előtt álló, megdöbbent Princip először nem hitt a szemének, a lemerevedett ifjú azonban pillanatokon belül felmérte a nagy lehetőséget és akcióba lépett.

Pisztolyát előrántva, nagyjából 1,5 méter távolságból tüzelt az autó utasaira. Az első golyó Ferenc Ferdinánd főherceg nyakába fúródott a második pedig a férje elé vetődő Chotek Zsófia hercegnő mellkasát érte. A lövéseket követően kitört káoszban a tömeg egy emberként vetődött rá Principre, aki fegyverével próbált véget vetni az életének.

A rendőrök azonban megragadták a karját és kicsavarták belőle a pisztolyt. Eközben a megdöbbent sofőr végre megtalálta a gázpedált és őrült tempóban a kormányzó palotája felé száguldott. Minden igyekezet ellenére a főherceg és felesége, nem sokkal azután, hogy megérkeztek Potiorek rezidenciájára, meghalt.

Ekkor még senki sem sejtette, hogy az 1914. június 28-án, Szarajevóban történt tragédia csupán egy, a küszöbön álló apokalipszis előjátéka lesz.

Ferenc Ferdinánd főherceg, az osztrák-magyar trón örököse és felesége, Chotek Zsófia június 28-án reggel egy hivatalos látogatásra érkezett Szarajevóba, az Osztrák-Magyar Monarchia által megszállt Bosznia-Hercegovina központjába. A tartomány katonai kormányzója, Oskar Potiorek tábornok meghívására érkeztek az indulatoktól fűtött térségbe.

A főherceg érkezése nagy izgalommal töltött el mindenkit, de főleg a szerb nacionalistákat, akik a látogatásban egy remek alkalmat láttak arra, hogy leszámoljanak ősellenségükkel, Ausztriával, amely terjeszkedő balkáni politikájával a térségben vezető szerepre törekvő Szerbia érdekeit sértette.

A hét merénylőt, amelynek sorában ott találjuk az alig 20 éves Principet is, egy titkos szerb nacionalista csoport, a Fekete Kéz támogatta és készítette fel. A sejtelmes nevű szervezettel egyébként a szerbiai hírszerzés és a hadsereg is kapcsolatot tartott.

Miután a nacionalista hevület által hajtott fiatalokat sikerült átcsempészni a határon, az elszánt szabadságharcosok eljutottak Szarajevóba, és a merénylet napján a főherceg szarajevói útvonalának különböző pontjain helyezkedtek el. Az első kísérletük kudarcot vallott, mivel a Ferenc Ferdinánd kocsija felé hajított gránát célt tévesztett és egy másik, a konvojhoz tartozó kocsi alatt robbant.

A városházára megérkező főherceg őrjöngött, de Potioreknek sikerült megnyugtatnia és rávennie arra, hogy egy másik útvonalon folytassa a hivatalos vizitet. A katonai kormányzó azonban egy igazi szarvashibát vétett, mivel elfelejtette tájékoztatni a konvojt vezető sofőrt az útvonal változásról.

A merénylet után az Osztrák-Magyar Monarchia ultimátumot intézett Szerbiához, amelyben azt követelte, hogy ügynökei szerb területen is nyomozhassanak az elkövetők után. Ebbe a szerbek természetesen nem mentek bele, így a Monarchia végül megtámadta délszláv szomszédját.

A két táborra osztott, nacionalista és militarista eszméktől átitatott Európában, amelynek kormányai hosszú idő óta erőteljes fegyverkezési versenyben álltak egymással, ez végzetes lépést jelentett, hiszen Szerbia az Orosz Birodalommal, az Osztrák-Magyar Monarchia pedig Németországgal állt szövetségben; a halálos gépezet beindult, az öreg kontinenst pedig gyorsan elnyelte a globális méretűvé dagadó apokalipszis.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Ferenc Ferdinánd főherceg és Chotek Zsófia a merénylet napján (kép forrása: Rare Historical Photos)Gavrilo Princip (kép forrása: history.com)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár