2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Két, lincselés elől menekülő ÁVH-s családnak is menedéket nyújtott 1956 tiszafüredi hőse

2017. április 20. 09:30 MTI

Kisemmizve, a rendszer ellenségeként címmel Ujvári László 1956-os forradalmár életútjáról szóló könyvet mutattak be szerdán Tiszafüreden. Wittner Mária egykori szabadságharcos, a kötet előszavának szerzője kijelentette: nagyon sok még a titok az 1956-os forradalommal és szabadságharccal kapcsolatban, "de előbb-utóbb minden kiderül".

Az 1956-os eseményeket felidézve Wittner Mária kiemelte: leginkább a vidék, az ott élők, dolgozók szenvedték meg a forradalmat és az azt követő megtorlást. Az ő sorsukkal kapcsolatban még sok a titok, az ismeretlen, feldolgozatlan részlet, erről tanúskodik a Tiszafüredi Humanitas Alapítvány gondozásában megjelent, Ujvári László életútját feldolgozó kötet is.

Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár levélben köszöntve az esemény résztvevőit arra hívta fel a figyelmet, hogy az 1956-os események legfőbb mozgatórugója a szabadság és az önrendelkezés iránti vágy volt. Ennek szellemében a magyar nép a világ egyik legnagyobb elnyomó hatalmával és annak hazai helytartóival szemben vette fel a harcot, kivételes elszántságról és összetartásról tanúságot téve. A bátrak egyike volt Ujvári László (1919-1996) is.

Emlékeztetett: a forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a kormány 2016-ot emlékévvé nyilvánította. Ennek keretében a magyar nagykövetségek csaknem félezer megemlékezést rendeztek, amelyek nagyon erős visszhangra találtak. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ugyancsak levélben méltatta a kötet megvalósítóit és főszereplőjét. Azt írta: a történelem hiteles forrásainak feltárása az idő múlásával egyre sürgetőbb feladat. A forradalom és szabadságharc krónikáját, szabadságeszményét hőstettek és sorsok darabjaiból összeállított, monumentális mozaiknak nevezve a tárcavezető úgy vélte, a kötet méltó emléket állít a tiszafüredi forradalmároknak, és reményét fejezte ki, hogy kutatómunkára, hasonló művek megjelentetésére sarkallja az olvasókat. Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke a bemutatón hiánypótló munkának nevezte a könyvet és rámutatott: "múltunk közismert és ismeretlen, hétköznapi hősei adnak mércét jövőnk alakításához". 

Az 1956-os forradalmár azonos nevű unokája, Ujvári László történész, a kötet szerzője a könyvbemutatóhoz kapcsolódó pódiumbeszélgetésen elmondta: a kiadvány megjelentetése a család számára elégtételt jelent, egyúttal tisztelgés az '56-os hősök emléke előtt. Köztiszteletben álló, sikeres családi vállalkozásokat működtető, majd az államosítások idején ellehetetlenített és megbélyegzett nagyapja forradalmi szerepvállalásáról szólva hangsúlyozta: a kisemmizettség érzése mellett hazafias szemlélete tette őt a tiszafüredi forradalmi események egyik vezéralakjává. 

Felidézte, nagyapja az utolsó pillanatig hitt a szabadságharc sikerében, annak fővárosi eseményeit anyagilag is támogatta, és eközben is megmaradt embersége, amely arra vezette, hogy két, lincselés elől menekülő ÁVH-s családnak menedéket nyújtson és segítsen új otthonra lelni. Talán ennek köszönhető, hogy a megtorlások idején végül csak másfél évre ítélték, ám az ellene folyó eljárás és az ugyancsak bántalmazásokkal teli, embertelen börtön után még hosszú időn át megtört, megbélyegzett emberként, félelemben élt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Ujvári László dedikálás közben <br /><i>szoljon.hu</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár