2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Keleti Éva közel hetvenéves munkásságát felölelő kiállítás nyílt Bécsben

2024. június 6. 16:05 MTI

A fotóművész a hatvanas években iskolát teremtett a színházi fényképezésben, hiszen jelen volt annak minden fontos pillanatánál.

Keleti Éva
Keleti Éva 2012-ben (Wikipédia / Urbán Ádám / CC. BY-SA 4.0)

Amit még nem láttatok. Keleti Éva címmel nyílt kiállítás a fotóművész csaknem hetven évet felölelő munkásságából szerdán, a bécsi Collegium Hungaricumban.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), a Nemzeti Archívum és a Collegium Hungaricum közös kiállítása Keleti Éva csaknem hetven évet felölelő munkásságába ad betekintést. A tavalyi, nagy sikerű életműkiállítás most nemzetközi porondon is bemutatkozik, kiegészülve az alkotó Bécsben készült fotóival – „áll az MTVA szerdai közleményében.

A fotóművész a hatvanas években iskolát teremtett a színházi fényképezésben, hiszen jelen volt annak minden fontos pillanatánál. Dokumentálta a próbák folyamatait, a bemutatók sikereit, benézett a kulisszák mögé, és olyan kiemelkedő színművészekről készített portrékat, mint Darvas Iván, Ruttkai Éva, Béres Ilona vagy a nemzetközi hírű operaénekes, Házy Erzsébet.

Megörökítette továbbá a Bécsi Ünnepi Hetek rendezvénysorozat magyar vendégszerepléseit is az 1960-as, 1970-es években, ahol többek között Az ember tragédiáját, vagy az Orfeusz és Euridiké operájának ősbemutatóját is tartották a kor legelismertebb magyar és osztrák színművészeivel.

„Azon dolgozunk, hogy áttekintő képet adhassunk arról, milyen korban éltem le ezt a több mint 90 évet. Remélem, hogy olyan alkotás is van köztük, amire évek múlva is emlékeznek majd a látogatók" – idézi a közlemény Keleti Évát, aki szakmai portfóliója és öröksége gondozására az Nemzeti Archívumot kérte fel. „A technika olyan nagyot lépett előre, hogy gyakorlatilag semmi sem merülhet a feledés homályába. Viszont azt, hogy a kép mögött mi van, azt már csak én tudom elmondani, és a nemzetközi szinten is kiemelkedő műszaki hátterű Nemzeti Archívum képes arra, hogy ezeket mind szellemileg, mind technikailag rögzítse az utókornak” – jegyezte meg egy korábbi interjúban a fotóművész.

„Bécs egy jelentős kulturális központ, ahol kiállítást rendezni megtiszteltetés, rangot jelentő mérföldkő nemcsak a Nemzeti Fotótár, nemcsak a közmédia, hanem a magyar kultúra számára is. Az értékőrzés és hagyománytisztelet a közmédia kiemelt feladata, az MTVA Nemzeti Archívumában ezek mellé egyedülálló technológiai tudás társul. Mindez olyan szinergiák létrejöttét szavatolja, amely alapján Keleti Éva a fotóművészet nemzetközileg elismert alkotója minket választott a képeinek elhelyezésére. A fotóművész több ezer felvételből álló életműve fellelhető a közmédia által gondozott Nemzeti Archívumban, amelynek weboldalán több mint 326 ezer képet és csaknem egymillió sajtóanyagot tett eddig is mindenki számára elérhetővé” – idézi a közlemény Pető Zoltán, az MTVA Operatív vezérigazgató-helyettesének megnyitóbeszédét.

Szilágyiné Bátorfi Edit, Magyarország bécsi nagykövete hozzátette: „Ez a kiállítás egyedülálló lehetőség arra, hogy új utat nyisson az osztrák-magyar kulturális kapcsolatok további fejlesztéséhez.”

Az M5 kulturális csatorna Keleti Éva 93. születésnapján, augusztus 18-án vetíti majd le A pillangó szárnyán című saját gyártású riportfilmjét, amely bepillantást enged az alkotó gyermekkorába, valamint bemutatja a helyenként megrázó eseményekkel teli életszakaszait, és a szakmája iránti szeretetét, odaadását is.

A Keleti Éva életmű-kiállítás csütörtöktől ingyenesen látogatható a hét minden napján a bécsi Collegium Hungaricumban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár