2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Így állítanák meg az iraki műemlékrombolást

2015. június 2. 10:30 MTI

A Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) vörös listát állított össze a veszélyben lévő iraki kulturális javakról az elmúlt hónapok iraki erőszakcselekményei nyomán, amelyek következtében számos, a világörökség részét képező műemlék semmisült meg a közel-keleti államban. 

A vörös listával a párizsi székhelyű nemzetközi szervezet, amely szoros együttműködésben dolgozik az UNESCO-val, az Interpollal és a Nemzetközi Vámszövetséggel (WCO), elejét akarja venni az iraki kulturális javak illegális kereskedelmének.

A listán hét kategóriába, írásos emlékek - köztük ősi agyag- és kőtáblák -, pecsétek és bélyegek, építészeti emlékek - mozaikok, frízek - szobrok, vázák és edények, ékszerek és kiegészítők, érmék csoportosították a veszélyeztetett kulturális javakat az ókori Mezopotámiától kezdve egészen az ottomán és mameluk uralom idejéig (XVI-XIX. század).

"Az utóbbi hónapokban tanúi lehettünk a kisebbségek lemészárolásának Szíriában és Irakban, és a kulturális örökség kincsei megsemmisítésének" - hangsúlyozta Jean-Luc Martines, az ICOM elnöke a lista bemutatásakor a párizsi Louvre-ban. A vörös lista nem az Irakból ellopott javak listáját veszi leltárba, hanem azokat a kulturális javakat, amelyek ismert múzeumi gyűjteményekben vannak, azzal a céllal, hogy e tárgyak ne váljanak lopás, rablás, a kulturális javakkal folytatott illegális kereskedelem áldozatává - emlékeztet az ICOM a honlapján közzétett közleményben.

A vörös listák segítségével könnyebben lehet a szóban forgó tárgyakat azonosítani. Az ICOM ennek érdekében szorosan együttműködik az Interpollal és a Nemzetközi Vámszövetséggel. A Múzeumok Nemzetközi Szövetsége 2000 óta már 25 ország, kontinens és térség - köztük Egyiptom, Afganisztán, Peru, Közép-Amerika, Kambodzsa - kulturális javairól készített vörös listát.

Az első vörös lista segítségével, amely Afrika kulturális javait vette számba, sikerült számtalan nemzeti kincset visszaadni az érintett országoknak, Niger például 600 szobrot kapott vissza 2006-ban az után, hogy a nemzetközi hatóságok azonosították a műtárgyakat. Afganisztánba mintegy 8000 műtárgy került vissza az után, hogy a nemzetközi szervezet 2006-ban leltárba vette a veszélyeztetett afgán kulturális javakat. Csak a londoni Heathrow repülőterén a vámosok 1500 afgán műtárgyat foglaltak le és azonosítottak a vörös lista segítségével.

2012-ben a francia hatóságok a ICOM 2003-ban készült első iraki vörös listájának segítségével foglaltak le 13 iraki régészeti emléket, köztük agyagtáblákat, amelyek az ókori Mezopotámiából származnak. Az ICOM a napokban fogja közzétenni honlapján a veszélyben lévő iraki kulturális javak vörös listáját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár