2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Húszezer kötetes könyvtárat gyűjtött össze a szemétből egy kolumbiai

2015. augusztus 26. 14:32 MTI

Mintegy húszezer kötetes könyvtárat gyűjtött össze szemétbe dobott könyvekből egy kolumbiai férfi, akit hazájában a Könyvek lordjaként tisztelnek, amiért több ezer kolumbiai gyerekhez vitte el az olvasás szeretetét.

José Gutierrez szemétbegyűjtőként dolgozik Bogotában, és 20 éve kezdte el megmenteni a szemétre dobott könyveket a kolumbiai főváros módosabb negyedeiben. Az összegyűjtött anyag nőttön-nőtt, és ma már a férfi házának földszintjén berendezett szükség közösségi könyvtárban kapott helyet a mintegy húszezer könyv, amelyek között a gyermekirodalom klasszikusaitól a kémiai tankönyvig minden megtalálható.

Gutierrez szerint a könyv luxuscikk a szegénynegyedekben élő gyermekek számára, a boltokban kapható új olvasnivalók pedig megfizethetetlenek körükben. A 8,5 milliós Bogotában 19 közkönyvtár működik, de valamennyi távol a szegényebb negyedektől. "Ilyen könyvtárnak működnie kellene minden negyedben, minden városban, minden intézményben és minden vidéki térségben. A könyvek a megváltóink, erre van szüksége Kolumbiának" - hangoztatta.

Az 53 éves Gutierrez anyjától örökölte az olvasás szeretetét, aki mindig olvasott neki, annak ellenére, hogy szegények voltak ahhoz, hogy a gyermek folytathassa iskoláit. "Minden este olvasott nekem. A könyv számomra a legnagyobb találmány, és a legjobb dolog, ami egy emberi lénnyel történhet" - mondta Gutierrez, aki Mexikótól Chiléig bejárta a térség könyvfesztiváljait, hogy bemutassa könyvtáralapító kezdeményezését a kiselejtezett olvasnivalókból.

Miközben Gutierrez még ma is átnézi a szemetet könyvek után kutatva, könyvtára több ezer kötet adományt kapott már, amelyből küldött más könyvtáraknak is, mert már nincs helye a tárolásra. Gutierrez kedvenc írói között van Lev Tolsztoj, Victor Hugo és Mario Vargas Llosa, de a legkedvesebbek számára honfitársa, Gabriel García Márquez művei, közülük is a Száz év magány és A tábornok útvesztője. Nincs ellenére a technológiai fejlődés, amely lehetővé tette a digitális könyvolvasást, de a nyomatatott könyv szerelmese. "Nincs szebb, mint amikor könyv van a zsebedben, a táskádban vagy az autódban" - vélte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár