2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagyszabású akcióval mentik az ősi tibeti könyveket

2015. július 22. 12:55 MTI

Az ősi tibeti könyvek restaurálására létrehozott központot avattak fel Lhászában, a délnyugat-kínai Tibeti Autonóm Terület fővárosában. A helyi kormány mostanáig több mint ötmillió jüant (227 millió forint) osztott szét a könyvek állapotfelmérését és megóvását célzó kezdeményezések támogatására. 

Kínában több mint egymillió ősi tibeti könyv található, amelyek kétharmadát tibeti templomok, könyvtárak, kutatóközpontok, múzeumok és magánemberek őrzik. A könyvek jó része ma már igen rossz állapotban van, ezért nagy szükség van a restaurálásukra és a megóvásukra.

Nyima Cering, a tibeti kulturális hivatal vezetője a központ keddi megnyitásakor elmondta, hogy 2008-ban indult kampány az ősi könyvek megóvásáért, aminek keretében egy vezetői csoportot és szakértői bizottságot is létrehoztak a munkálatok segítéséhez. A helyi kormány mostanáig több mint ötmillió jüant (227 millió forint) osztott szét a könyvek állapotfelmérését és megóvását célzó kezdeményezések támogatására. "Az ősi tibeti könyvek évszázadok óta a tibeti emberek szorgalmát és intelligenciáját jelképezik. Emellett fontos szerepet játszanak a kínai nemzet kulturális sokszínűségében" - húzta alá Painba Cering, a tibeti regionális könyvtár vezető munkatársa.

Mint hozzátette, az emberek régen hagyományos módszerekkel - összefűzéssel vagy a lapok beragasztásával - állították helyre a sérült könyveket, ami azonban csak további károkat okozhat ezekben ősi írásokban. Az új központ a restaurálási és megóvási gyakorlatok fejlesztését szolgálja. Ugyancsak kedden indítottak útjára egy tíznapos workshopot, amelynek keretében a régió kolostoraiból és a kulturális örökségek védelmével foglalkozó hivatalaiból érkezett szakemberek segítenek elsajátítani az ősi könyvek restaurálásának fortélyait.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár