2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Husz János 1415-ös kivégzése igencsak komikusra sikeredett

2019. május 16. 14:02 Múlt-kor

Husz János kivégzésének botrányos hangulata

Husz János (1369-1415) cseh pap és reformer azoknak az újítóknak a táborát ékesítette, akik az egyházi korrupció ellen voltak hivatottak fellépni, illetve az anyanyelvű bibliák terjesztésének sorsát is szívükön viselték, akár az angol John Wycliffe, akinek tanaival Husz János prágai tanulmányai alatt ismerkedett meg.

A cseh reformert kezdetben a prágai érsek, Sbinko von Hasenburg is támogatta, ám amikor a klérus erkölcsi tisztítása mellett a nemzeti érdekeket is hangsúlyozni kezdte, elfordult tőle. 1409-ben a Károly Egyetem rektora lett, ami az intézmény számára is újdonságot hozott és a wycliffita tanok központjává vált.

1410-ben egykori érsek barátja pápai bullát eszközölt ki ellene, majd egy évvel később XXIII. János, az aktuális pápa ki is átkozta. Az egyház ugyan üldözte, ám maradtak befolyásos támogatói, mint IV. Vencel cseh király vagy Zsigmond császár, aki épp magyar király is volt.

Husz János munkájának gyümölcseként 1416-ban megjelent az első cseh nyelvű bibliafordítás, ami az általa erre a feladatra verbuvált hallgatók csoportja nélkül nem jöhetett volna létre. A következmény nem meglepő módon köszönet helyett az eretnekség vádja lett, ugyanúgy, mint angol kollégája esetében.

A vád hamarosan tárgyalást vont maga után, ami Konstanz városában kapott helyet. A zsinat komikus mivolta, még Wycliffe meghallgatásán is túltett, szinte karneváli hangulat kerekedett a településen. A felfordulást állítólag elsősorban Európa „nagyjai” okozták.

Az egyik érsek 600 lóval érkezett, majd felbukkant 700 prostituált, hogy felajánlja szolgálatait a résztvevőknek, közben 500 ember belefulladt a tóba, a pápa pedig hóakadályba ütközve kizuhant az őt szállító kocsiból.

A hangulat olyannyira a tető fokára hágott, hogy a cseh reformer tulajdonképpeni elítélése és kivégzése már csupán egy kis közjátéknak tűnt, annak ellenére, hogy máglyán égették el. A kegyetlenség egyedül követőit tüzelte fel, méghozzá olyannyira, hogy az események következtében Csehország hamarosan polgárháborús övezetté vált és kezdetét vették a huszita háborúk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár