2020. tavasz: Halálos tudomány

Hogyan segítette Amerikát a második világháborúban a maffia?

2016. szeptember 12. 13:09

1907-ben New York-ba érkezett egy szicíliai születésű bevándorló, akinek igazán különleges és jelentős szerepet szánt a sors a történelemben. Ez a férfi, Charles Luciano ugyanis hamarosan az olasz maffia legfőbb főnöke lett. Emellett pedig az amerikai kormány titkos szövetségese a második világháború idején.

Charles ’Lucky’ Luciano

Az amerikai kormány második világháborús törekvéseit a modern szervezett bűnözés támogatta. A merésznek tűnő állítást nemrég előkerült feljegyzések és levelezések támasztják alá. Charles ’Lucky’ Luciano, az olasz maffiavezér óriási szerepet játszott a háború végső kimenetelében.

A ’Lucky’, azaz ’Szerencsés’ becenevet állítólag azután kapta, hogy túlélt egy gyilkos merényletet. Luciano az igazi gengszteréletet élte. Ő mozgatta a New York-i alvilág szálait, legyen szó drogkereskedelemről, prostituáltakról vagy épp illegális lokálokról. Charles Luciano keze mindenhová elért. Végül kényszerítés és zsarolás vádjával került a hűvösre. Ötven évet kapott, de csupán tízet ült le.

A maffiavezér kapcsolatairól és befolyásáról az amerikai kormány is tudomást szerzett. Az amerikai haditengerészeti hírszerzés egyik rangidős tisztje, Anthony Marsloe így emlékszik vissza: „Bárkit felhasználtunk, aki egy kicsit is tudott segíteni”.

De vajon miben tudott New York maffiavezére az amerikai hadsereg segítségére lenni? Mit nyert cserébe szolgálataiért? A szeptember 12-én induló, Kémek és ügynökök a második világháborúban című sorozatból ezekre és más érdekes kérdésekre is választ kaphatunk a Spektrumon.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!