2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Hét diktátor furcsa hobbijai

2020. április 7. 10:45 Kulcsár Ádám

Fidel Castro, a baseball szerelmese

Kuba három és fél éve elhunyt vezére akár profi baseballjátékosi karriert is választhatott volna magának, ha úgy alakul, hogy nem forradalmi útra lép, és nem a kommunizmust kezdi építeni országában. Az 1940-es években a Havannai Egyetem hallgatójaként élt-halt a baseballért, csavart labdájáról messze földön híres volt, és állítólag több profi csapat is érdeklődött utána. A Pittsburgh Pirates mellett 1949-ben a New York Giants egy szaftos ajánlattal kereste meg, amely 5 ezer dolláros aláírási bónuszt tartalmazott.

Az amerikai csapat azonban lekésett a dobójátékosról, aki ekkorra már keményen ostorozta az USA imperializmusát. Ugyanakkor egyes források szerint nem volt könnyű a döntés: Castro napokig gondolkozott az ajánlaton, amelyet végül visszautasított. Ezzel a tettével be is írta nevét a sporttörténelem nagykönyvébe, ugyanis ő volt az első latin-amerikai játékos, aki nemet mondott a Giantsnek. Érdemes belegondolni, hogy mi lett volna, ha a hidegháború egyik legemblematikusabb figurája feladja politikai ambícióit, és a sportnak szenteli az életét.

A szigetország baseballcsapatának fanatikus szurkolója szabadidejében halászattal, vadászattal, olvasással is foglalkozott. Habár a golfot burzsoá játéknak tartotta, nem egyszer rajtakapták, hogy ennek a „káros szenvedélynek” hódolt. A búvárkodásnak is sok időt szentelt, amit az ellene folyamatosan merényleteket szervező CIA igyekezett kihasználni: egyszer egy robbanóanyaggal telepakolt, színes „kagylóhoz” akarták odacsalogatni, más alkalommal búvárruháját tervezték mérgező gombával bevonni, hogy bőrbetegséget kapjon. Egyik merényletkísérlet sem sikerült.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár