2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Hét diktátor furcsa hobbijai

2020. április 7. 10:45 Kulcsár Ádám

Szaddam, a romantikus

2001-ben szemfüles CIA-ügynökök egy londoni arab könyvesboltban egy Nyugaton korábban ismeretlen novellára figyeltek föl, amely a Zabibah és a király címet viselte − rajta a szerző nevével: S. Hussein. Az allegorikus mű Irak történetéről szól, és az ókorban (mások szerint az öbölháború idején) játszódik, ahol az igazságos király (ez lenne Szaddám, aki egyébként a modern Nabukodonozornak tartotta magát) beleszeret az ő Zabibahjába, aki Irakot testesíti meg.

Az elbeszélés szerint a leány egyik alkalommal a királyi palotába tart, amikor megtámadják, és a kegyetlen férje – aki nem más, mint az Egyesült Államok – megerőszakolja. A szőke (!) uralkodó azonban a segítségére siet, és az Istenről, a szerelemről és a versekről folyó dagályos dialógusok után a király és Zabibah egymásba szeret.

A 160 oldalas romantikus kötet igazi bestseller lett a közel-keleti országban, összesen kétmillió példányt nyomtattak az alig fél dollárba kerülő novellából. A kiadó Jonathon Earl Bowser kanadai művészt kérte fel, hogy készítsen illusztrációkat a kiadáshoz, amely angolul 2004-ben jelent meg.

Egy húszrészes tévésorozat és egy musical is készült a novella alapján, sőt Szaddám Huszein kivégzése után két nappal a Youtube videomegosztó oldalra is felkerült, de 48 óra után eltávolították a jogsértő tartalmat. Az írás mellett a diktátor egyébként más hobbinak is szentelt időt: egy iraki kormánytag szerint naponta legalább három órát kertészkedett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár