2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Hét diktátor furcsa hobbijai

2020. április 7. 10:45 Kulcsár Ádám

Mussolini, a hegedűvirtuóz

A magát egész életében intellektuális fölényben érző, kenyerét korábban újságíróként kereső Mussolini igazi művészetpártoló volt. Kiváló hegedűművész hírében állt, gyermekkora óta játszott ezen a hangszeren, és később sem tette a sarokba, ugyanis a zenéléssel könnyen meg tudta nyugtatni magát. Már fiatalabb korában nagy nőcsábász hírében állt, és nem zavarta, ha az illető hölgy jóval idősebb nála, vagy az sem, hogy házas. Mikor ismerősei ezt felhánytorgatták neki, állítólag mindig elővette a hegedűjét, és addig játszott, amíg el nem hallgattak.

Szüksége is volt a zene adta relaxációra, ugyanis az erőszakos természetű és hirtelen haragú Mussolininek már fiatalkorában sem kellett a szomszédba mennie egy kis agresszióért: a kis Benito azzal szerzett magának kétes hírnevet az iskolában, hogy állandóan zaklatta és megverte társait.

Felnőttként igyekezett minden reggel elolvasni egy versszakot Dantétól, és ha éppen nem Abesszínia meghódításán törte a fejét, akkor – Szaddám Huszeinhez hasonlóan – szívesen írt romantikus regényeket, politikai műveket, vallásellenes ponyvaregényt – és németre fordított olasz klasszikusokat. Összesen 44 kötete jelent meg.

A Duce – megalapozva ezzel a fasiszta mitológiának az erős és szorgos vezetőről szóló alapját – naponta 18 órát dolgozott, és még vasárnap is ideje nagy részét munkával töltötte. Mussolininek az igazi hobbija maga a politika volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár