2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Hét diktátor furcsa hobbijai

2020. április 7. 10:45 Kulcsár Ádám

Kim Dzsong Il: kosárlabda és Godzilla

A néhai észak-koreai diktátor, a 2011-ben elhunyt Kim Dzsong Il igazi filmőrült volt − személyes gyűjteménye 20 ezer darabot számlált. Filméhségét 1978-ban például úgy kívánta csillapítani, hogy elraboltatta a neves dél-koreai rendezőt, Sin Szang Okot, és ráparancsolt, hogy készítse el a Nyugaton nagy sikerű Godzilla koreai változatát, a Pulgaszarit. Eme ínyenceknek szóló darab után nem meglepő, hogy a koreai diktátor kollekciójában egyaránt ott volt James Bond, az igazságosztó Rambo, a Keresztapa-trilógia, de a Dodó Kacsa is, amelyeknek élvezetét az évente 700 ezer dollár értékben importált konyak fokozta.

Kim Dzsong Il talán a filmeknél is jobban szerette a kosárlabdát, kedvenc játékosa a chicagói Michael Jordan volt. Kim a hatszoros NBA-bajnok szupersztárt meg is hívta Phenjanba egy közösen játszandó baráti mérkőzésre. Ehhez érdemes felidézni, hogy az állandóan szürke ballonkabátot viselő diktátor alakja csak a koreai lakájmédia állítása szerint volt sportosnak nevezhető. Mindenesetre Kim állítólag halála napjáig kérdezgette embereit, hogy Jordan elfogadta-e a nagylelkű invitálást.

Kim Dzsong Il gyermeki lelkesedését Madeleine Albright amerikai külügyminiszter 2000-es látogatása hűtötte le, aki az észak-koreai vezérrel való találkozása során csupán egy Jordan által szignált labdát tudott átnyújtani a népszerű sportot állítólag sajátos szabályokkal játszó Kedves Vezetőnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár