2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Aznap: 1954. július 4.

2019. július 4. 19:22 Múlt-kor

1954. július 4-én, vasárnap a meglehetősen sajátos hangulatú korabeli magyar sajtóban kevés olyan hír jelent meg, amely ne bírt volna valamiféle propagandaértékkel – a megszokottnál kevesebb külföldi hír jelent meg az országos lapokban, a hazai hírek legtöbbje pedig a szocialista gazdaság teljesítményéről és a sztahanovista eredményekről szólt. A nap legfontosabb híre azonban – bármily lehangoló is volt – minden szempontból igaz volt.

„Kedvező légkör az indokínai tűzszünet! tárgyalásokon”

A Magyar Nemzet híre:
„Pekingből jelenti az Új-Kína: Mint a Vietnami Tájékoztató Iroda közli a vietnami néphadsereg főparancsnokságának és a Francia Unió indokínai haderői főparancsnokságának küldöttsége a következő együttes hivatalos közleményt adta ki a július 4-én Indokínában megtartott katonai tanácskozásról:”

„»A vietnami néphadsereg főparancsnoksága és a Francia Unió indokínai haderői főparancsnoksága küldöttségének katonai értekezlete 1954. július 4-én a Vietnami Demokratikus Köztársaság időszámítása szerint 8 órakor, illetve szaigoni idő szerint 9 órakor megkezdődött a III. számú műút mentén levő Trung Gia-ban. A megnyitó ülés kedvező légkörben folyt le. A két küldöttség vezetője megnyitó beszédében a két ország népei békevágyának adott hangot és rámutatott azokra az erőfeszítésekre, amelyeket a két félnek meg kell tennie az értekezlet sikere érdekében. A két küldöttség július 4-én megállapodásra jutott az értekezlet feladatait, hatáskörét, napirendjét, elveit és munka- módszerét illetően. A konkrét problémák megvitatását a következő ülésen kezdik meg.«”

„Egyre több ipari szakmunkás költözik vidékre”

A Népszava értesülése:
„A párt hívó szavára mind több ipari szakmunkás költözött vidékre, hogy a falun folytassa munkásságát. Több mint 900 lakatos, szerelő, esztergályos került gépállomásokra, gépjavító vállalatokhoz vagy állami gazdaságokba. A Munkaerő Tartalékok Hivatala is gondoskodik arról, hogy minél több új szakmunkás álljon a vidék rendelkezésére. Az idén – elsőízben – több mint 1300 gyakorló vasipari szakmunkás hathetes tanfolyam elvégzése után mint traktoros kerül majd a gépállomásokra.”

„Élénk partizántevékenység Guatemalában”

A Szabad Nép külföldi híre:
„Mint a »United Press« hírügynökség guatemalai tudósítója jelenti, guatemalai parasztok fegyveres osztagai támadásokat intéznek gépkocsiutak, szállítóoszlopok, valamint kisebb helységek ellen. »A katonai junta – írja a tudósító – parancsot adott a katonáknak, hogy azokon a vidékeken, ahol a támadások folynak, tartóztassák le a parasztokat és fegyverezzék le azokat a parasztokat, akiknél fegyvert találnak. Különösen élénk partizántevékenység észlelhető Puerlo-Barrios térségében.«”

„Angol–amerikai tárgyalások az önálló nyugatnémet hadseregről és a délkeletázsiai szövetségről”

A Magyar Nemzet közölte az MTI berlini hírét:
„A nyugatnémet sajtó beszámol arról, hogy az angol és amerikai külügyminisztérium képviselői hétfőn délelőtt Londonban tárgyalásokat kezdtek. A tanácskozások célja annak megállapítása, hogy az európai védelmi közösségiről szóló párizsi egyezmény végleges bukása esetén életbe lehet-e léptetni a bonni szerződést, amely módot adna Nyugat-Németországnak önálló hadsereg szervezésére.”

„A londoni megbeszéléseken Franciaország képviselői nem vesznek részt. A New York Herald Tribune washingtoni tudósítójának jelentése szerint az Egyesült Államok és Anglia ezen a héten nemhivatalos tárgyalásokat szándékozik kezdeni a délkeletázsiai katonai szövetség létrehozásának terveiről annak a megállapodásnak megfelelően, amely a múlt héten jött létre Eisenhower és Churchill között. Az angol–amerikai tárgyalások kezdetének pontos idejét még nem rögzítették. A tudósító szerint a tárgyalásokon a következő kérdésekkel foglalkoznak: »1. Milyen országoknak kell csatlakozniok ehhez a szerződéshez? 2. Hogyan választják ki ezeket az országokat és ki hivatott meghívásukról intézkedni? 3. Milyen kötelezettségeiket kell magukra vállalniok ezeknek az országoknak a szövetség keretében?«”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Guatemalai lázadók fegyvert fognak egy Jacobo Árbenz elnököt jelképező bábura az 1954-es államcsíny idején (kép forrása: Reddit)Robert Capa magyar fotós egyik, a francia csapatokat kísérve Indokínában készített képe, 1954. (kép forrása: Pinterest)A végül meg nem valósult épületről született egyik elképzelés (kép forrása: mos.ru)Aratás 1954-ben (kép forrása: szazhalom.hu)Úttörők zenekara, 1954 (kép forrása: vecsesitajekoztato.hu)A németek ünneplése a lefújást követően (kép forrása: vs.hu)Kép forrása: index.huSchäfer és Grosics párharca (kép forrása: 24.hu)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár