2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Ezerötszáz istenség útvesztője: az ókori egyiptomi hitvilág nyolc legérdekesebb alakja

2018. március 7. 16:59

Az ókori Egyiptomban nem csupán a közismert istenségeket tisztelték, hiszen körülbelül ezerötszázféle istenségnek adott otthont a népes panteonja. A gabonával benőtt földistent, a kegyetlen járványokkal az emberiséget irtó oroszlánt, a szex közben az embereket megvédő törpét vagy az anyákat védő vemhes vízilovat azonban kevesen ismerik napjainkban.

Az ijesztő, mégis megnyugtató Taweret

Első ránézésre Taweret istennő, a „nagy nőstény”, látszólag véletlenszerűen kiválasztott állati testrészekből áll: teste és feje egy hátsó lábain álló, vemhes vízilóé, farka egy krokodilé, mellső végtagjai pedig egy oroszlánéi – némely ábrázoláson női arccal bír. Nyitott szájában veszedelmes fogak látszanak, és gyakran hosszú parókát visel. Mai szemmel lehet, hogy félelmetesnek találnánk e kombinációt, de az ókori egyiptomi nők megnyugvásra leltek jelenlétében: Taweret védte ugyanis a nőket szülés közben, elijesztve a gonosz szellemeket, amelyek az anyát vagy a gyermeket bántották volna. Ennek köszönhetően rendkívül népszerű volt, s habár nem emeltek a tiszteletére nagytemplomot, képmása falakon, ágyakon, fejtámlákon és kozmetikai edényeken rengeteg ókori egyiptomi otthonban megjelenik, sőt, még paloták falain is.

Az állati testrészek hasonló kombinációja – ebben az esetben krokodilfej, oroszlán vagy leopárd felsőteste és víziló altest – található a szintén nőnemű Ammuton, „a kárhozottak elfogyasztóján”. Tawerettel ellentétben Ammut igen nagy rettegést keltett az emberekben. A holtak birodalmában élt, ahol a holtak szívének az igazság tollához való mérésében használt mérleg mellett gubbasztott. Akinek könnyűnek bizonyult a szíve, bebocsátást nyert a túlvilágra. Azokat, akiknek szíve nehezebb volt a tollnál, Ammut megette.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár