Őrült uralkodók

Elhunyt a régész, aki először pillantotta meg a kínai agyaghadsereget

2018. május 22. 11:53 MTI

Nyolcvankét éves korában elhunyt Csao Kang-min kínai régész, a 2200 éves agyaghadsereg felfedezője - jelentette a kínai állami média. A kínaiak az agyagkatonákat ezeréves civilizációjuk egyik jelképének tekintik, akárcsak a lőpor vagy a papír felfedezését.

Csao Kang-min és az agyaghadsereg

Csao Kang-min volt az első régész, aki megállapította, hogy az 1974-ben kutat ásó földművesek által fellelt égetettagyag-darabok a Csin-dinasztia korából származnak. Ő volt az első, aki ásatásokat végzett az ország északi részében fekvő Sanhszi tartománybeli helyszínen. Csao május 16-án hunyt el, haláláról péntek este számolt be a Zsenmin Zsipao, a Kína Kommunista Párt lapja.

Hszian városában mintegy 8000 égetett agyagból készült harcos került elő. A szobrokat időszámításunk előtt 250 táján készítették. Kínai első császárának, Csin Si Huang-tinek a sírját őrizték, aki időszámításunk előtt 210-ben halt meg az után, hogy egyesítette az országot. Évente turisták százezrei látogatnak el az UNESCO világörökségi listáján szereplő helyszínre. A kínaiak az agyagkatonákat ezeréves civilizációjuk egyik jelképének tekintik, akárcsak a lőpor vagy a papír felfedezését.

Amikor 1974-ben a földművesek megtalálták a sírt Hszianban, riasztották Csao Kang-mint, aki akkoriban a korszakkal foglalkozó egyik múzeum kurátora volt. „Egy másik vezetővel együtt mentünk a helyszínre. Nagyon izgatottak voltunk, úgy tekertük a kerékpárt, hogy úgy tűnt, mintha repülnénk” - írta a régész 2014-ben az Agyaghadsereg Múzeuma honlapján megjelent cikkében.

Csao megkérte a földműveseket, gyűjtsék össze az agyagmaradványokat, és helyezzék el három teherautóban, amely a múzeumába szállította őket. Ezekből a - gyakran körömnyi nagyságú - darabokból kezdte meg összerakni a szobrokat a cikk szerint. „Ez már a kínai kulturális forradalom időszakának a vége volt, de sokan még ellenezték a régi tárgyak restaurálását. Úgy döntöttünk, hogy titokban tartjuk a dolgot” - írta a régész.

A Hszinhua kínai hírügynökség egyik jelentése mégis riasztotta a hatóságokat. Régészekből álló csapatot küldtek, hogy segítsenek Csao munkájában. A kínai államtanács később mégis elismerte, Csao Kang-minnek köszönhető a gondosan megmunkált katonák, íjászok, hajtók felfedezése.

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!