2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

DNS-vizsgálat révén találkozhatott egy amerikai katona francia és amerikai fia

2018. szeptember 25. 10:51 MTI

DNS-vizsgálat segítségével derült ki, hogy a 72 éves francia André Gantois és a 64 éves amerikai Allen Henderson féltestvérek: apjuk amerikai katonaként részt vett az 1944. évi normandiai partraszállásban.

féltestvérek
André Gantois és Allen Henderson

A két férfinak korábban tudomása sem volt egymás létezéséről. DNS-vizsgálatuk mutatta ki, hogy mindkettőjük apja a második világháborúban harcolt amerikai közkatona, Bill Henderson. A kelet-franciaországi Ludres-ban élő André Gantois és a dél-karolinai greenville-i illetőségű Allen Henderson hétfőn Colleville-sur-Mer-ben találkozott, ahol apjuk a D-napon a 132 ezer 700 szövetséges katona egyikeként partra szállt. Bill Henderson 1997-ben halt meg és Los Angelesben temették el. A két férfi családja kíséretében vett részt a mintegy 9000 fehér kereszt borította tengerparton tartott katonai ünnepségen.

André Gantois 15 éves korában, anyja halálakor tudta meg, hogy viszonya volt egy amerikai katonával, akivel az után találkozott, hogy az amerikai hadseregnél keresett munkát. Gantois húszévesen fordult a párizsi amerikai nagykövetséghez, hogy próbálják meg megtalálni az apját, akinek nem tudta a nevét. „Azt felelték erre, hogy amit kérek, olyan, mintha tűt keresnének a szénakazalban” – mesélte.

Nemrégiben DNS-mintát küldött egy amerikai intézetnek, amely a Henderson család megbízásából DNS-alapú családfakutatást végzett. Az eredmény augusztusban született meg: „a minták egyformák voltak, és az intézet megállapította, hogy van egy fivérem az Egyesült Államokban és amerikai családból származom” – mondta el André Gantois. Allen Henderson, aki szerint a történtek „örökre megváltoztatták az életüket”, először járt Franciaországban.

Hetven évvel a háború után még mindig nem tudni, hány gyerek született francia nők és szövetséges katonák kapcsolatából – jegyezte meg Emmanuel Thiébot, a caeni emlékhely történésze. Az ismert, hogy mintegy 200 ezer francia született német apától, de megbízható kutatások híján nincs hivatalos adat a szövetséges katonák gyerekeinek számáról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár