2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Munkácsy-kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

2005. március 24. 13:37

Munkácsy a nagyvilágban címmel kiállítás nyílik ma Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában; a festményeket, grafikai műveket, írásos dokumentumokat is bemutató tárlaton sok olyan mű szerepel, amelyet a magyar közönség eddig csak `hírből` ismert, illetve soha, vagy évtizedek óta nem láthatott.

A július végéig megtekinthető időszaki kiállítás a világban `szétszóródott` Munkácsy-képekből ad válogatást. A tárlaton 115 festmény és 29 grafika szerepel, láthatók továbbá más művészek által készített portrék és eredeti fotók a festőről, valamint személyéhez kötődő relikviák is. Budapesten most először lesz megtekinthető például a Két család (A szalonban) című alkotás, amely több mint két évtizedig a New York-i Metropolitan Museum of Art állandó kiállítási darabja volt.

 

A tárlatot a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke nyitja meg. A kiállítás egy új Munkácsy-kép kialakítására tesz kísérletet: a szegény asztalosinasból nemzeti hőssé növő Munkácsy Mihály mellett megmutatja a művészet Mekkájaként emlegetett francia fővárosban élő nagyvilági művészt is - írta összegzésében az intézmény.

 

A galéria laza kronológiai sorrendben tárja a látogató elé Munkácsy életművét. Külön csoportot képeznek a monumentális vallási kompozíciók: a Krisztus-trilógia Debrecenben marad, de láthatók lesznek az úgynevezett "redukciók", a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota feles méretű változatai, illetve szerepel a tárlaton számos, korábban ki nem állított előkép és vázlat.

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár