2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Trója aranykincse Moszkvában marad

2005. március 9. 11:48

Az ősi Trója legendás aranykincse, melyet a szovjet csapatok 1945-ben, Berlin elfoglalásakor birtokba vettek, orosz állami tulajdon marad.

Orosz tulajdonba kerül Schliemann kincse

Anatolij Vilkov, az orosz kulturális örökség gondozásáért felelős kormányszerv helyettes vezetője röviden és határozottan utasította el annak a lehetőségét, hogy a Schliemann-aranykincs - melyet Priamosz király kincseként is ismernek - bizonyos körülmények között visszakerülhetne Németországba.


Trója a Múlt-koron
A trójai háború a történészek szerint

Mégis megtörtént a trójai háború
Történelem-hamisítás Hollywoodban
Aki megtalálta Tróját
A Heinrich Schliemannról, a kincset feltáró amatőr régészről elnevezett aranykincs a leltározás után orosz szövetségi tulajdonba megy át - nyilatkozta Vilkov a Moszkovszkij Komszomolec orosz újságnak. Ezt követően a gyűjteményt akár Németországban is kiállíthatják.


"Az átruházott javakról szóló törvény értelmében semmi, amit a Szovjetunió kompenzáció fejében elvett, nem adható vissza - ebbe pedig beletartozik a Schliemann-aranykincs is" - mondta a lapnak Vilkov. "A teljes aranykincs szövetségi tulajdonba kerül. Visszaadásuk csak akkor merülhet fel, ha a németek arányos cserealapot ajánlanak fel. Erre azonban még nem került sor."


Oroszország és Németország régóta huzakodik a Schliemann-gyűjtemény sorsán. Az aranykincsen kívül a szovjet hadsereg még több ezer német tulajdonú, értékes műtárgyra tette rá a kezét a háború végén, amelyek tulajdonjoga szintén vitatott. Vilkov néhány héttel ezelőtti nyilatkozata szerint a Németországban ejtett szovjet hadizsákmány összesen kb. 249 000 műtárgyból, több mint 260 000 levéltári iratból és 1,25 millió könyvből, illetve egyéb nyomtatványból áll.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár