2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

40 éve lőtték le Malcolm X-et

2005. február 21. 12:58

Az amerikai fekete polgárjogi harcost 1965. február 21-én egy harlemi gyűlésen, beszéde közben 13 revolverlövéssel gyilkolták meg.

Apja feketebőrű baptista lelkész volt, esküdt ellensége a feketék elleni faji megkülönböztetésnek, s az afro-amerikaiaknak az őshazába való visszatéréséért küzdött. Miután a család 1931-ben a Michigan állambeli Lansingba költözött, az apát fehérek megölték, házukat pedig felgyújtották. Az anya nyolc gyermekével Detroitba költözött, de az őt ért megpróbáltatások után idegklinikára került. Malcolm nevelőszülőknél és nevelőotthonokban nőtt fel.

 

1940-től az Iowa állambeli Mason Cityben járt iskolába, de nyolc év után abba kellett hagynia a tanulást. Bostonban alkalmi munkával tartotta fenn magát, majd New York négernegyedébe, a Harlembe költözött. Harcolt a második világháborúban, majd később a koreai háborúban. Vöröses haja miatt a bűnügyi jelentésekben "Nagy vörös"-ként, vagy "Detroit Red"-ként szerepelt. 1946-ban orgazdaság és rablás miatt 8-10 évi börtönre ítélték. A charlestoni börtönben megismerkedett Elijah Muhammaddal, "Az Iszlám Nemzet" nevű szervezet és a "Fekete Muzulmánok" nevű szekta vezetőjével, aki a fekete nacionalizmus radikális szárnyát képviselte.

 

1953-ban Malcolm X a detroiti mecset helyettes vezetője lett, majd nem sokkal később saját mecsetet alapított Philadelphiában. 1954-ben a harlemi mecset vezetésével bízták meg, amelyet rövid idő alatt a mozgalom központjává fejlesztett. Növekvő befolyása a mozgalom 1963-as kettészakadásához vezetett, mert a fehérekkel szembeni visszafogottabb magatartása kiváltotta a fekete radikálisok ellenállását.  

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár