2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A meteorológia atyja találta meg Európa tetejét

2005. február 17. 10:50

A 265 éve született Horace Bénédict de Saussure a geológia és a növényföldrajz megalapozója volt, s kidolgozta a racionális meteorológia alapjait. Fia, Nicolas Theodore a növénytan jeles továbbfejlesztőjeként, dédunokája, Ferdinand de Saussure pedig a modern strukturalista nyelvészet megteremtésével szerzett világhírnevet.

Horace Bénédict de Saussure (1740 - 1799)
Horace Bénédict de Saussure a genfi akadémia fizika és filozófia professzora volt. Több mérőeszköz feltalálójaként lett ismert, ő készítette az első hajszálas légnedvességmérőt, és 1766-ban az első elektrométert, amellyel mérni lehetett az elektromos potenciált: két finom fémszálra egy-egy bodzabél golyót függesztett, és a töltéseket a fémszálak hajlásszögével vetette össze. Számos növénytani és geológiai kutatóutat szervezett.

 

Barométeres méréseket végzett a Mont-Blanc csúcsán, amelyet másodikként mászott meg 1787. augusztus 3-án. A légnyomás alapján 4807 méterben állapította meg "Európa tetejének" magasságát. Egyik megalapozója volt a geológia és a növényföldrajz tudományának, s kidolgozta a racionális meteorológia alapelemeit.

Ma is a Saussure által bevezetett tudományos elnevezésrendszert használja a világ geológiája, amelyet először a Voyages dans les Alpes (Utazások az Alpokban) című művében alkalmazott. Ez a könyv több mint 30 év geológiai kutatásainak eredményeit tartalmazza.

 

Napóleon uralkodása alatt elkobozták franciaországi vagyonát és a legnagyobb szegénységben halt meg. Leszármazottai között sok a neves tudós: fia, Nicolas Theodore (1767-1845) a növénytan jeles továbbfejlesztője volt, dédunokája, Ferdinand de Saussure (1857-1913) pedig a modern strukturalista nyelvészet megteremtésével szerzett világhírnevet. Egyik utódáról, Horace Benedictről nevezték el a "svájci jadeként" ismert ásványt, a saussuritot. 

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár