2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

90 éve Kisázsiában teljesen kiirtották az örményeket

2005. február 21. 11:23

A török Dzsevet pasa 90 éve adott parancsot a török földön élő örmények elleni tömegmészárlás megkezdésére. Az Ottomán Birodalom területén élő kétmillió örményből másfélmilliót öltek meg 1919 és 1923 között a törökök. Kisázsiában és a történelmi Örményország teljes területén hírmondó sem maradt az örmény népből.

Korábban

Kemál Atatürk - Aki nemet mert mondani
Az Oszmán Birodalom, amely 1915-ben a Központi Hatalmak oldalán lépett be az I. világháborúba, 1915-18 között folyamatosan többfrontos háborúra kényszerült.
Népirtás Ruandában
A tíz évvel ezelőtt kitört ruandai népirtás, a második világháború utáni történelem legnagyobb tömeggyilkossága a nemzetközi közösség örök szégyenfoltja marad.
Fotókkal helyettesítik a kambodzsai koponyákat
Norodom Szihanuk kambodzsai uralkodó kérésére fotókkal helyettesítették a phnompeni Genocídium-múzeumban kiállított koponyákat. Többek közt ezek a csontok is bizonyítják a Vörös Khmerek 1975-79-es rémuralma alatt végrehajtott népirtásokat.
Huszonhét év nyolcezer emberért
A hágai nemzetközi Bíróság huszonhét év börtönbüntetésre ítélte a srebrenicai vérengzések egyik felelősének tartott Momir Nikolic boszniai szerb katonatisztet.
Népirtás Ukrajnában
Ukrajna idén emlékezik az 1932-33. évi nagy éhínség 70. évfordulójára, különböző rendezvényeket tartanak és a tervek szerint emlékhelyet létesítenek a fővárosban.

Nyilvános akasztás Konstantinápolyban

Az örmény genocídium emléknapja
A török kormány már az első világháború előtt át akarta telepíteni Szíriába és Mezopotámiába a kétmilliós örmény népet. Más tervek szerint az örményeket - a háborús állapotokat kihasználva - teljesen ki akarták irtani. 1914 szeptemberében brutális kényszermozgósítást hajtottak végre az örmények-lakta vidékeken, csak a nők, gyerekek, öregek maradtak otthon.

Az első világháborúban a török hadsereg vereséget szenvedett Szakikamisnál, s az oroszok elfoglalták Tabrizt. Talaat pasa nagyvezér és Enver pasa hadügyminiszter ekkor úgy döntöttek, hogy végrehajtják az örmények megsemmisítésére korábban készült tervet. A török Dzsevet pasa 1915. február 20-án adott parancsot a vani és dzsejtuni tömegmészárlás megkezdésére. 
 

Éjszaka török egységek szállták meg az örmény negyedeket és összeszedték a fegyvereket. A falvakban kihirdették: minden férfi jelentkezzék egy adott helyen. Az oda érkezőket megkötözték és néhány nap múlva egy elhagyott helyre terelték, majd kivégezték őket.

Van városában és környékén az orosz előrenyomulás némileg csökkentette az áldozatok számát, de a front megmerevedése után a tömeggyilkosságok folytatódtak. A törökök, amíg bíztak a világháborús győzelemben, nem is tagadták az eseményeket. Az örmények tömegesen menekültek külföldre, főleg Orosz-, Franciaországba és az Egyesült Államokba. 1916-ban Török-Örményországot elfoglalták az oroszok, 1918 áprilisában a törökök betörtek a Kaukázus-vidékre, s felkészültek Jereván elfoglalására, de az örmények ötnapos ütközetben megvédték fővárosukat. A törökök visszavonultak az Araksz folyó déli partjára.

 

Az 1918-as breszt-litovszki béke értelmében a szovjet állam visszaadta a területet a törököknek, akik folytatták az örmények üldözését. Az 1920-as sévres-i béke - amelyet a török parlament elutasított - függetlenséget adott (Török)-Örményországnak. Az újabb összecsapások során a török hadsereg elérte a mai határokat, amelyeket az 1921-es karsi szerződésben, majd az 1923-as lausanne-i békében véglegesítettek, az ország háromnegyede török fennhatóság alá került. Az örmények irtása folytatódott, 600 ezer - másfél millió közé teszik az 1923-ig elpusztultak számát. Az örmény tragédiát Franz Werfel könyve, A Musza Dag negyven napja örökítette meg.

 

mult-kor/MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár