2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Vatikán értékes dokumentumokat ad kölcsön Izraelnek

2005. január 20. 13:26

A Vatikán idén engedélyezi, hogy Maimonidész, a judaizmus egyik legjelentősebb tudósának műveit ideiglenesen Izraelbe szállítsák. A gesztussal javítani kívánják a katolikusok és zsidók viszonyát.

Korábban


800 éve halt meg Maimonidész, a zsidó Arisztotelész
Maimonidész a középkor legjelentősebb zsidó filozófusa, s Szaladin nagyvezér udvari orvosa volt. Gazdag és sokszínű életműve mélyen meghatározta a rabbinikus judaizmus fejlődését. Halálának 800. évfordulóján szülőhelyén, az andalúziai Cordobában tartottak megemlékezést.


Az izraeli tudósok kitörő örömmel fogaták a hírt, s alig várják, hogy tanulmányozhassák a Maimonidész-iratokat s a további három középkori zsidó kéziratot. A New York-i Yeshiva Egyetem professzora, Benjamin Blech rabbi szerint a vatikáni gesztus `erősíti a zsidók és a keresztények közötti kapcsolatokat`. `Mi szívességet kérünk tőlük, amit ők kedvesen teljesítenek azzal, hogy kölcsönadják ezeket a tárgyakat` - mondta a professzor.


A Misné Tóra egy lapja az MTA Keleti Gyűjteményéből
(Kaufmann-gyűjtemény)
Még ebben a hónapban egy 160 tagú - a világ minden pontjáról származó rabbikból, kántorokból s amerikai hívőkből álló - delegáció keresi fel II. János Pál pápát, hogy köszönetet mondjon az egyházfő utóbbi években tanúsított jóakaratáért. A delegáció, melynek Blech is tagja, a felbecsülhetetlen értékű Maimonidész-iratok kölcsönadásában játszott szerepéért is kifejezi háláját a pápának. A köteteket két évvel ezelőtt kérte kölcsön egy hasonlóan nagy és tekintélyes küldöttség.


Az iratok nem Maimonidész kezétől származnak; egy írnok jegyezte le őket a 15. században, 200 évvel a tudós halála után. A szövegek a mindennapi élet szabályaival - pl. a házassággal, társas viselkedéssel - foglalkoznak. Ezek a szövegek nem maradtak fenn más forrásban, Maimonidész ellenfelei ugyanis az általuk eretneknek tartott tudós sok saját kézzel írt művét elégették.


Összesen négy kötetről van szó: a Maimonidész írásait tartalmazón kívül a többi három is középkori zsidó szövegeket tartalmaz. Ez utóbbiak szerzőit még nem sikerült pontosan azonosítani.


A tudósok persze a Rambam néven is ismert Maimonidész, a 12. századi, Egyiptomban élt orvos és bölcs munkáit várják a legnagyobb izgalommal. Maimonidész foglalta először írásba a zsidó törvényeket, s a judaizmus egyik legjelentősebb gondolkodójának tartják.


Blech professzor elmondta: a Maimonidész-kötet "a zsidó joggal foglalkozó nagy munkát, a Misné Tórát is tartalmazza, mely a zsidó törvények minden későbbi írásba foglalásához kiindulópontként szolgált". Nincs írásos nyoma annak, pontosan hogyan és mikor kerültek az iratok a Vatikánba, tette hozzá Blech.


Az iratok kölcsönadásában hatalmas szerepe volt a Long Island-i Gary Kruppnak, akit a pápa egy olaszországi kórházért kifejtett jótékonyságáért 2000-ben lovaggá emelt. Krupp egyaránt támogat zsidó és keresztény jótékonysági intézményeket.


"Az egész világon a Vatikán rendelkezik a legnagyobb gyűjteménnyel ókori és középkori héber kéziratokból" - állítja Krupp, aki egyike a pápa által lovaggá emelt, összesen három zsidónak.


A küldöttség január 18-án találkozik a katolikus egyházfővel, hogy köszönetet mondjon az Izrael és a Vatikán közötti diplomáciai kapcsolatok megteremtésében játszott szerepéért, amire az 1990-es évek első felében került sor.


A Maimonidész-kötet most először kerül Izraelbe, másutt - többek közt Németországban - már látható volt kiállításokon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár