2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gyarmatosítás előtti fémtárgyak Kanadában

2004. március 2. 11:15

Az ismeretlen eredetű fémtárgyak bizonyíthatják: nem Cook kapitány, hanem Sir Francis Drake szállt először partra Kanadában

Korábban

Felfedező volt a `Hét tenger ördöge`
Drake nem csak a spanyol gályák aranya után kutatott? Egy kanadai történész szerint az európai felfedezők közül ő volt az első, aki az Északnyugati átjáró nyugati bejáratát kereste.
Nyolcszáz éves környezetszennyezés Kanadában
Egy kanadai tudóscsoport szerint Észak-Amerika élővilágát még az őslakosok természetközeli életmódja is súlyosan befolyásolta évszázadokon át.

Marcus Gheeraerts, az ifjabb:
Sir Francis Drake (1590 után)
A történészek eddig csak gyenge lábakon álló teóriaként kezelték azt a véleményt, mely szerint Kanada nyugati partvidékén nem Cook kapitány, hanem a hírhedt kalóz, Sir Francis Drake kötött ki először - 1579-ben. Grant Keddie, British Columbia Királyi Múzeumának kurátora most tárgyi bizonyítékok vizsgálatával próbálja igazolni a meghökkentő feltételezést, melynek British Columbia egyik volt minisztere, Samuel Bawlf egy egész könyvet is szentelt (Sir Francis Drake titokzatos utazása). Az elmélet szerint Sir Francis Drake kalózvezér kötött ki először Kanada nyugati partvidékén, mintegy 200 évvel Cook kapitány partraszállása előtt.

A tárgyi bizonyítékok között több 16. századi vastárgy és egy 1571-es verésű pénzérme is szerepel. A Victoria közelében és más partmenti városokban előkerült leletek talán segítenek megoldani Kanada történetének egyik legizgalmasabb, mindeddig megfejtetlen rejtélyét. Keddie legérdekesebb tárgya egy szerszámon talált, megmagyarázhatatlan fémdarab. A szerszámot az 550 évvel ezelőtt élt, "Jégembernek" elnevezett indián vadásszal együtt találták. A Jégember maradványai 1999-ben bukkantak elő egy Yukon-közeli, olvadásnak indult jéghegyből.

Keddie szerint valószínűtlen, hogy a vasdarab közvetlenül Drake hajójáról származna. De a tárgyon végzett vizsgálatok mégis fontosak. Talán annak a több tucatnyi fémtárgynak az eredetére is magyarázatot adhatnak, melyeket 400 évvel ezelőtt használtak a Csendes-óceán partvidékén élő indiánok - akik jelenlegi tudásunk szerint mit sem tudtak a fémmegmunkálásról!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár