2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítják a genetika atyjának mikroszkópját

2006. szeptember 26. 11:00

A chicago-i Field Museumban megrendezett Mendel kiállításon megtekinthető a tudós 1830-ban készült mikroszkópja, amelynek segítségével 179-szorosára tudta felnagyítani a borsóval végzett keresztezési kísérletben használt pollent.

A reverendás hobbikertész

Johann Gregor Mendel, a modern örökléstan és genetika osztrák úttörõje 1822. július 22-én az északkelet-morva Heinzendorfban (Hyncice) született, egyszerű paraszti családban. Tanítója hamar felismerte tehetségét, és azt ajánlotta a szülőknek, hogy taníttassák tovább fiukat. A gimnázium elvégzése után Mendel - részben anyagi okokból, mivel apját baleset érte és nem tudta tovább fedezni a taníttatás költségeit - novíciusként belépett az ágostonrendi szerzetesek brünni kolostorába. A kolostor intellektuális légköre - az apát és számos szerzetes is neves kutató volt - felkeltette természettudományos érdeklődését.

Látogassa meg a kiállítás oldalát!

1847-ben pappá szentelték, 1845 és 1848 között a kolostor iskolájában teológiát tanult. 1849-ben a znaimi (znojmói) gimnáziumban lett helyettes tanár, de mert nem sikerült tanári diplomát szereznie, vissza kellett térnie a kolostorba. Tudásának hiányosságait pótlandó az apát 1851-ben a bécsi egyetemre küldte matematikát és természettudományokat tanulni, a rend költségén négy félévet végzett el. 1854-ben a brünni reáliskolában lett tanár, egyetemi katedrát nem kapott, mert a természettudományos ismeretek tanszékén nem tudta letenni a professzori vizsgát.

Matematikai és botanikai ismereteit - afféle hobbiként - borsótermesztésben élte ki. A borsó öröklődési törvényszerűségeit 1857-ben kezdte el tanulmányozni: egy 35 x 7 méteres területen évente 4-5000 növényt termesztett. Az eredményeket gondosan dokumentálta, és ugyanilyen pontossággal értékelte is. A növényeket ő maga porozta be, s gondosan ügyelt arra, hogy rovarok ne férjenek hozzájuk, így biztos lehetett abban, hogy azok csak egy őstől származnak. Az így termesztett növények magjait külön ültette el, és tanulmányozta az újabb és újabb nemzedéket.

Mendel a borsó magasságát és alakját vizsgálva jutott el az öröklődés törvényszerűségeinek felismeréséhez. Első szabálya, az uniformitás törvénye szerint az első hibridnemzedék valamennyi tagja egyforma. A hasadás avagy szegregáció törvénye azt mondja ki, hogy az első nemzedék egyedeit egymás közt keresztezve ismét megjelennek a szülői tulajdonságok. Végül a szabad kombinálódás törvénye azt mondja ki, hogy a tulajdonságok egymástól függetlenül öröklődnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár