2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Leleplezték Houdini titkát

2004. június 9. 01:13

Lehull a lepel Houdini trükkjéről: kiállítás nyílt a wisconsini Appleton város Outagamie Múzeumában, amelynek látogatói megtudhatják, hogyan hajtotta végre az illuzionista egyik legrejtélyesebb trükkjét.

Lehull a lepel Houdini trükkjéről: kiállítás nyílt a wisconsini Appleton város Outagamie Múzeumában, amelynek látogatói megtudhatják, milyen segédeszközökkel hajtotta végre a híres magyar származású illuzionista a "Metamorfózis" névre keresztelt szabadulómutatványt. A mutatványban a megbilincselt, zsákba tett, majd egy utazóládába zárt bűvésznek sikerült pillanatok alatt helyet cserélnie a ládán kívül lévő asszisztensével.

A titok egyik nyitja az, hogy a ládának van egy oldalfala, amelyen át a benti személy kisurranhat. Egyes látogatók szerint azonban ez mit sem von le a mutatvány értékéből. "Szerintem az még így is csodálatos, hogy valaki ezt három másodperc alatt végre tudja hajtani" - vélekedett Matthew Martin misszionárius a Utah állambeli Oremból.

A szakma számos kiválóságának azonban más a véleménye: mint mondják, etikai kódexük tiltja a titkok feltárását a nagyközönség előtt. David Copperfield, Ronald "Rondini" Lindberg, a Las Vegas-i sztárkettős Penn és Teller és mások tiltakoznak a Houdini-kiállítás ellen. A múzeum képviselői viszont azt hangoztatják, hogy a kiállítás semmi olyat nem árul el, amit ne lehetett már olvasni könyvekben vagy az interneten. Szerintük az emberek még többre is értékelik a mutatványokat, ha ismerik azok titkait.

A tíz évre tervezett tárlat 38 tárgyat, 190 dokumentumot és szemléltető anyagot mutat be. Van kényszerzubbony és börtöncella, amelyekből a látogató megpróbálhat kiszabadulni, továbbá Houdini saját kellékei, például bilincsek és zárak. A trükkök gyakorlati végrehajtásának eszközei egy hátsó traktusban láthatók. A látogatókat egy felirat figyelmezteti: "Akik nem akarják tudni, hogyan hajtotta végre Houdini a varázslatot, kerüljék el ezt a területet." A "Metamorfózis" esetében a látogató bemászhat a ládába, hogy lássa, miként működik. Houdini először több mint száz évvel ezelőtt, feleségével adta elő a mutatványt.

Kim Louagie, a múzeum kurátora elmondta, hogy a megnyitó óta több mint kétszáz e-mailt és negyven telefonhívást kaptak, amelyekben lebeszélni próbálták őket a titkok felfedéséről. Egyes internetes híresztelések a kiállítás szabotálásának, megrongálásának terveiről szólnak, s ők már kapcsolatba is léptek a rendőrséggel, hogy erősítsék a járőrözést a környéken. De eddig nem volt probléma.

A hivatásos mágus, Bob Rath a múzeumiak mellé áll, mondván, hogy az ilyen trükkök sikeres végrehajtásához sok gyakorlás kell. "A mutatvány fontosabb, mint a titok, és attól, hogy valaki megtudja a Metamorfózis titkát, még nem lesz nagy mágus. Ez igen bonyolult és nehezen végrehajtható dolog." Megjegyzi ugyanakkor, hogy a wisconsini Houdini Club, amelynek ő az alelnöke, ellenzi a trükk közszemlére tételét, egyebek közt azért, mert a világon sok illuzionista még ma is előadja a számot.

Houdini Budapesten született 1874-ben, Weiss Erik néven. Négyéves volt, amikor családja Appletonba költözött, ahol apja a város rabbija lett. Négy évig maradtak ott. Harry Houdini Detroitban halt meg 1926-ban.

(MTI Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár