2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ünnepel Balassagyarmat, a legbátrabb város

2013. január 28. 17:49 MTI

A megszálló cseh katonaság 94 évvel ezelőtti kiűzésére emlékeznek ma Balassagyarmaton. Az 1919. január 29-ei helytállás miatt a Civitas Fortissima, azaz a Legbátrabb város címet adományozta az Országgyűlés 2005-ben a Nógrád megyei városnak.

Az ünnepi program a városi temetőben kezdődik, ahol virágokat helyeznek el az 1919-es hősök sírjánál, majd a MÁV állomásépületén emléktáblát koszorúzzák meg. A központi megemlékezésen, a városháza falán lévő Civitas Fortissima emléktáblánál Medvácz Lajos polgármester mond beszédet, majd ünnepi képviselő-testületi ülésen adják át az önkormányzat elismeréseit.

A város díszpolgára címet idén Budai István, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön parancsnoka kapja, Pro Urbe díjat adnak át Ádám Andrásné Szalkai Julianna házi gyermekorvosnak, Molnár Zsigmond református lelkésznek, és Kalocsay Frigyes nyugalmazott tanárnak.

Az első világháború után a balassagyarmati polgárok Vizy Zsigmond százados katonáihoz csatlakozva 1919. január 29-én fegyvert fogtak és kiverték a megszálló cseh csapatokat. Megakadályozták ezzel, hogy az újonnan megalakult Csehszlovák Köztársaság hadserege még délebbre tolja az ország határait, és elérték, hogy Balassagyarmat Magyarország része maradjon. Január 29. Balassagyarmat hivatalos ünnepe 1998 óta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár