2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb dokumentumokat kaptak a lengyelek Katynról

2011. április 8. 11:45 MTI

Oroszország újabb 11 kötetnyi iratmásolatot adott át a lengyel félnek a katinyi (Katyn) mészárlásról csütörtökön Moszkvában.

A mostani dokumentumokkal együtt Moszkva már 148 kötetnyi, korábban titkosított anyagot adott át a lengyel félnek a két ország közötti jogsegély-egyezmény keretében.

1940-ben 20-22 ezer lengyel foglyot öltek meg a Szmolenszk melletti katinyi erdőben és másutt. A Szovjetunió évtizedekig nem ismerte el, hogy a belügy emberei gyilkolták le a lengyeleket, és a németekre igyekezett hárítani a felelőséget.

A Szovjetunió széthullása után a katonai ügyészség nyomozni kezdett, de 2004-ben lezárta az ügyet. Orosz jogvédők az Interfaxnak elmondták: a nyomozás anyaga 183 kötetből áll, ezek közül 36 a mai napig titkos, egy szigorúan titkos, a lengyel fél azonban ezeket megkapta már. A kötetek jelentős része a kutatók számára nem hozzáférhető sem Oroszországban, sem Lengyelországban.

Az orosz jogvédők szerint az ügy jogilag kizárólag a történtek politikai bűncselekménnyé nyilvánításával és a megölt lengyelek mindegyikének név szerinti rehabilitálásával zárható le. Szergej Frigyinszkij legfőbb katonai ügyész azonban tavaly nyáron kijelentette: nem lát okot arra, hogy a megölteket a politikai megtorlások áldozatainak minősítsék és rehabilitálják.

Az orosz állami duma (a parlament alsóháza) azonban tavaly év végén nyilatkozatban ismerte el, hogy a lengyel foglyokat közvetlenül Sztálin és más szovjet vezetők utasítására gyilkolták le.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár