2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Politikai pingpong Mátyással

2011. január 17. 16:07 MTI

A kolozsvári Mátyás-szoborcsoport átadásának időpontjával kapcsolatos halasztásról közölt cikket hétfői számában az Új Magyar Szó (ÚMSZ).

A Politikai pingpong Mátyással című tudósításában a bukaresti napilap úgy fogalmaz: Budapest politikai indíttatású akadékoskodása miatt továbbra is bizonytalan a román és magyar állami pénzekből felújított kolozsvári Mátyás-szoborcsoport átadásának időpontja.

Ugyanis egyetlen időpont sem nyerte el a tetszését Szőcs Gézának, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkárának azok közül, amelyeket Kelemen Hunor bukaresti művelődési miniszter javasolt korábban. Az államtitkár azt szeretné - írja a lap -, ha a szoboravatót az RMDSZ február végi kongresszusa utánra időzítenék. Kelemen Hunorék nem értik Budapest akadékoskodását, szerintük a kolozsváriak látják kárát, ha Fadrusz alkotásának hivatalos átadása elhúzódna - fűzi hozzá az ÚMSZ.

E lap szerint Szőcs Géza a hétvégén személyes véleményként közölte: a román kulturális tárca által javasolt egyetlen időpont sem felel meg a magyar félnek, mert mindkettő megelőzi a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nagyváradi kongresszusának dátumát.

Korábban Kelemen Hunor bukaresti művelődési miniszter két időpontot is javasolt Fadrusz János alkotásának újraavatására. A tárcavezető – szem előtt tartva azt, hogy a dátumok tartalommal és jelentéssel bírjanak a magyar közösség számára – január 22-re, a Magyar Kultúra Napjára vagy február 23-ra, Mátyás király születésnapjára időzítette volna a szobor átadását.

Az első időpontot a magyar fél már a múlt héten elutasította. A másik javasolt időpontról Szőcs Géza a Szabadság napilapnak azt nyilatkozta: szerinte az RMDSZ-kongresszus utáni időpontra kellene halasztani a Mátyás-szoborcsoport újraavatását. Az RMDSZ legfontosabb döntéshozó fóruma február 26-27-én ülésezik Nagyváradon.

A magyar kulturális államtitkár az ÚMSZ-nek korábban úgy nyilatkozott: nem szeretnék, hogy a szövetségi elnöki tisztséget megpályázó Kelemen Hunor a kongresszus előtt kampánycélokra használná a kolozsvári szoboravatást. Szőcs ehelyett február 27-ét vagy március 14-ét tartaná alkalmas időpontnak. A bukaresti művelődési miniszter sajtóreferense, Debreczeni Hajnal a lapnak elmondta: a bukaresti minisztérium nem érti Budapest akadékoskodásait. Hozzáfűzte: a Szőcs által említett február 27-i, illetve március 14-i dátum egyike sem merült fel az egyeztetések során, azonban a február 27-i dátum nem megfelelő a romániai tárcának.

Ezen a napon zajlik az RMDSZ kongresszusa, így Kelemen Hunor értelemszerűen nem tudna jelen lenni a kolozsvári szoboravatón – mondta a sajtós, aki tolmácsolta a miniszternek azt az álláspontját is, hogy a március 14-i dátum túl kései időpont lenne. "A szobor műszaki átadása november végén már megtörtént, így a kolozsváriakkal szemben sem lenne méltányos ekkorra időzíteni az átadást" – jelentette ki.

Debreczeni tájékoztatása szerint nem értik azt az összefüggést, amit Szőcs Géza próbál megteremteni a szoboravató és az RMDSZ kongresszusa között. "A szobor átadásában három fél érintett: a kolozsvári önkormányzat és a román, illetve a magyar kulturális tárca" – szögezte le Kelemen Hunor sajtósa.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár