2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Mozaiktérképet igazoltak a jeruzsálemi feltárások

2010. február 10. 18:25 MTI

Egy olyan kikövezett utcarészletet tártak fel Jeruzsálemben, amely betekintést nyújt, hogy milyen lehetett a város kereskedelmi élete másfél évezrede, a bizánci korban - jelentette be az Izraeli Régészeti Hatóság.


Az 5,8 méteres utcaszakasz nyugat felől vezet az óvárosba és annál a nagyméretű ciszternánál ér véget, amely a település lakosságát látta el egykoron vízzel. A helyszínen cserépedények, pénzérmék, valamint bronzból készült súlyok kerültek elő - utóbbiak a bizánci korban a nemesfémek mérésére szolgáltak.

Ofer Szion ásatásvezető szerint az utcarészlet beleillik Jeruzsálem mozaiktérképébe, amely a jordániai Madabában került elő. A tudósok már régóta a mozaik segítségével igyekeztek megérteni, hogy milyen lehetett a város szerkezete a 4-6. században. Az új utcarészlet alátámasztja, hogy a mozaikon helyesen "vázolták" fel Jeruzsálem térképét. "Ez az utca volt a központ az ókori Jeruzsálem kereskedelmileg leginkább prosperáló korszakában. Csodálatos, hogy a jelenkori utca követi a másfél évezreddel ezelőtti forgalmas út nyomvonalát" - emelte ki Ofer Szion.

A mozaiktérképből kiindulva a régészek 4,3 méterrel a jelenlegi utcaszint alatt tárták fel a bizánci kori út köveit. Ofer Szion közlése szerint a régészeti munkák befejezése után a bizánci kori utat ismét befedik, mivel napjainkban ez egy igen forgalmas sétálóutca.

A madabai mozaik, amely 542 és 570 között keletkezett, az egykori Szent György-templom romjai között került elő. Egy komplett, feliratokkal ellátott térképet ábrázol kelet-nyugati tájolással, Libanontól a Nílus-delta északi részéig, valamint a Földközi-tengertől az Arab-félszigetig, rengeteg információt adva a kutatóknak (például több más templomot ez alapján találtak meg és innen tudták meg azt is, hogy Jeruzsálem északi kapuját miért hívták az Oszlop kapujának: a térkép szerint előtte egy oszlop állt).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
 <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i>
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár