2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múltlopással vádolja szomszédjait Irak

2009. október 21. 09:13

Múlt vasárnap Irak azzal vádolta meg szomszédos államait, hogy azok a 2003-as amerikai invázió óta szisztematikusan kirabolták levéltárait, és magukkal vitték az ország történetének legértékesebb, több száz éves dokumentumait is.

A levéltári anyagok 60 százalékának, azaz több tízmillió dokumentumnak veszett nyoma, és szintén sok semmisült meg vízkárok vagy tüzek miatt - ez utóbbi a leginkább Bagdad óvárosában álló épületet érinti. A Nemzeti Levéltár igazgatója, Szaad Iszkander szerint történeti dokumentumaikat a csempészek vagy a különböző pártok, illetve a szomszédos országok vitették el. Szerinte ez nem csak vádaskodás: bizonyítékuk van azzal kapcsolatban, hogy a dokumentumok a szomszédos országokban vannak.

Elmondása szerint ezek között ősi térképek, vagy éppen az olajkitermelésről, az öntöző csatornákról, és a határokról készített hivatalos megegyezések is szerepelnek. A szomszédos országoknak ezért kiemelt érdekük volt, hogy olyan gyorsan elvigyék ezeket, amint lehetett. Emellett szintén nyoma veszett azon ellenzéki csoportok iratanyagainak is, akik Szíria, Irán, Libanon, vagy épp Szaúd-Arábia rezsimjei ellen szervezkedtek Irakban.

Az alkudozások már megkezdődtek: az Egyesült Államok jövőre tízmillió dokumentumot adhat vissza majd, amelyek többek közt az iraki zsidó közösség történetét érintik. Ez azért is fontos, mert bár a történelem során Irakban népes zsidó közösség élt, Izrael megalakulásával tömegesen távoztak az országból, és közösségük históriája feledésbe merült.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár