2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Restaurálják a filmtörténet mérföldkövét

2009. május 15. 12:29 MTI

Restaurálják és biztonságosabb adathordozókra mentik el Fritz Lang klasszikus némafilmjének, a Metropolisnak tavaly Buenos Airesben megtalált részeit.

Hernán Lombardi, Argentína kulturális minisztere és Helmut Possmann, a wiesbadeni Friedrich Wilhelm Murnau Alapítvány elöljárója szerdán írta alá a szükséges megállapodást Buenos Airesben. Ennek értelmében az argentinok a németek rendelkezésére bocsátják az anyagot, cserébe az alapítvány vállalta, hogy finanszírozza a kilencezer méternyi régi film modern adathordozókra mentését.

Az 1927-ben bemutatott Metropolis a futurisztikus jövőben játszódik és azt mutatja be, milyen nagyok a különbségek a társadalmi osztályok között. A Babelsberg Stúdióban forgatott filmből a bemutató után több részt is kivágtak, ezek egy része elveszett. A Murnau Alapítvány, amely Fritz Lang filmjének jogait birtokolja, februárban optimistán nyilatkozott a némafilm-klasszikus restaurálásáról. Az eddig munkálatok alapján valószínűleg sikerül helyreállítani a legelső változatot.



Tavaly Buenos Airesben egy harminc perces részt találtak meg a filmből. Az anyag akkor szörnyű állapotban volt. Helmut Possmann elmondta, hogy partnereikkel együtt szeretnének minden lehetőséget megragadni, hogy ezt a remekművet a modern technika segítségével a fesztiválok és mozik közönsége számára, illetve televízióban és DVD-n is elérhetővé tegyék.

A filmtörténet mérföldkövének számító fantasztikus némafilm első változatát 1927-ben mutatták be Berlinben Gustav Fröhlich és Brigitte Helm főszereplésével. Később ezt lerövidítették, mivel a Murnau Alapítvány adatai szerint a maga korában nagy reklámkampány ellenére négy hónapig nem volt sikere a filmnek. Azóta viszont jelentős hatást gyakorolt a sci-fi műfajára. Az első restaurált változat 2001-ben aratott sikert. Az akkor kivágott részek elvesztek, ugyanakkor egyes beállítások még mindig hiányoznak. A Murnau Alapítvány reméli, hogy egy újabb, az egész világra kiterjedő keresés eredményeképpen ezek is előkerülnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár