2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Középkori freskó a pokolról

2008. november 22. 13:27 MTI

Magyar régészek tárják fel Szíriában a Közel-Kelet legnagyobb középkori várát, Margatot, amely a Johannita Lovagrend központja volt. Az ásatásokról Major Balázs régész tájékoztatott.

A Major Balázs által vezetett szíriai-magyar régészeti misszió, a SHAM 2000 óta végez feltárásokat Szíriában. Két éve kapták meg koncesszióba Margat várát, ahol korábban még soha nem folyt kutatás. Az 5,7 hektáros területen lévő vár kihalt vulkáni kúra épült. Dupla falgyűrűjén belül a fellegvár mellett egész középkori város állt lakóházakkal, templommal, kórházzal és püspöki palotával.

"Nagyon ritka, hogy egyetlen országra bízzák a feltárásokat, általában nemzetközi missziókat szerveznek" - mondta Major Balázs, az expedíció vezetője, aki azért vállalkozott erre a nagyszabású feladatra, mert ez az egyedüli vár, amely Magyarországhoz kapcsolható, részben magyar pénzből épült. II. András 1218 januárjában, amikor hazafelé tartott seregével a Szentföldről, itt szállt meg, s hatalmas évjáradékot adományozott sójövedelméből: 100 márkát rendelt a vár fenntartására, amelyet "ezüstpénzben mindig húsvét idején" kellett kifizetni.

Az elmúlt két ásatási szezon eredményeit összefoglalva Major Balázs a maga nemében egyedülálló freskót emelte ki, amelyet a várkápolnában a később felvitt vakolatréteg alatt fedeztek fel. "A freskó pokolbéli jelenetet ábrázol a déli falon. A középkori kápolnákban a szentély általában kelet felé néz, mert keletről kel fel a nap. A pokol, amennyiben megfestik, mindig a nyugati falon van, szemben az oltárral, mert ott megy le a Nap, sötétség honol. A mi poklunk közvetlenül a szentély mellett, a déli falon van. Ennyire közel a szentélyhez pokolbéli jelenetet nem nagyon szoktak ábrázolni" - magyarázta Major Balázs.

A régész szerint a középkori művész élénk fantáziával ábrázolta, miként sínylődnek a bűnösök. A felső sorban akasztottak láthatók, de mindegyiket mellékbüntetésként más módon kínoznak meg. Alattuk egy nagy kerék látható, amelyből nagy pengék állnak ki: arra nyársalták fel a bűnösöket. "Látható egy püspök is, aki hatalmas tűzben pörkölődik, s nem kevesebb, mint négy ördög foglalatoskodik vele. A legalsó sorban pedig egy karóba húzott lovag látható. A bűnösök elfordítják az arcukat az oltártól, a freskónak sötét a háttere".

Nem így az északi falon felfedezett mennybéli életképeket bemutató freskó, ahol világossárga háttérrel ábrázolta a jeleneteket az egykori művész. "Ezek a freskók azért is érdekesek, mivel a nyugati szakirodalom szerint a kápolna sekrestyefülkéjében található a legnagyobb összefüggő keresztes freskóciklus. Ez az 1970-es években került elő, s pünkösdi jelenetet ábrázol. A kápolnából előkerült freskók ma a legnagyobbnak számítanak és gyanítjuk, hogy van még egy-két felület, ahol további falfestmények kerülhetnek elő. A pokoljelenet 8 négyzetméteres".

Major Balázs elmondta, a johanniták mielőtt felépítették volna a várat, közművesítették a hegyet: ciszternákat építettek, amelybe a téli csapadékot gyűjtötték, s latrinarendszert. A parancsnoki torony felső emeletén, a fapillérben kiképzett fülkében vízöblítéses latrinát építettek. A latrinák feltárása azért is fontos, mert nem csupán az ürülék eltávolítására szolgált, hanem középkori szemétledobóként is. "A latrinából sok kerámia és ezüstpénz, valamint állati és növényi maradványok kerültek elő. Ebből meg tudjuk határozni, hogy mikor használták, másrészt következtethetünk a vár lakóinak táplálkozására" - mondta Major Balázs. Így a vár egykori lakói kedvelték a szőlőt, az olajbogyót, népszerű volt a tojás, ahogy a tengeri hal is.

"A sertéscsont kevés, ahol viszont találunk, tudjuk, hogy a réteg a keresztesektől származik.. Előkerültek csontok, amelyeken egyértelműen látszik a kóser vágás" - hangsúlyozta Major Balázs. Ahol senki sem várta - a keleti boltozott teremsor tetején a fél-egyméteres törmelékréteg feltárásakor elegáns keresztes kori lakószobákra bukkantak, ami új megvilágításba helyezi a középkori várak mindennapi életéről alkotott nézeteket. "Eddig a várakból a hatalmas falakat, tornyokat, gigantikus boltozott csarnokokat láttuk. Itt viszont lakályos szobák sorát alakították ki, de volt fürdőmedence és konyha is" - hangsúlyozta Major Balázs, aki az expedícióról december elsején számol be budapesti sajtótájékoztató keretében.

A Múlt-kor adásai a feltárásokról itt és itt tekinthetők meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár