2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dohnányi Ernő emlékkiállítás

2002. augusztus 19. 18:23

Dohnányi Ernő születésének 125. évfordulóján az MTA Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeuma időszakos kiállítással tiszteleg a magyar zeneszerző, zongoraművész és karmester emlékének.

Dohnányi Ernő
íróasztalánál

A 20. századi magyar zenetörténet e kiemelkedő és sokoldalú személyiségét bemutató, hiánypótló kulturális esemény méltán tarthat számot a zeneszerető nagyközönség érdeklődésére. A kiállítás a magyarországi közgyűjteményekben - többek között a Zenetörténeti Múzeumban, az Országos Széchényi Könyvtárban, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, valamint a Dohnányi Ernő Archívumban és az annak helyt adó Zenetudományi Intézetben - őrzött, Dohnányi munkásságát bemutató, gazdag dokumentum-anyagból, kottákból és tárgyi emlékekből válogat. E törzsanyagot a magángyűjteményekből származó relikviák egészítik ki.

A kiállítás fontos részét képezi a zeneszerzői munkásságot bemutató kottaanyag, amely néhány értékes kéziratot is tartalmaz. Látható Dohnányi nagyszabású oratorikus művének, az életműben fontos szerepet játszó Szegedi misének a kéziratos partitúrája, de olyan kézirat-ritkaságok is szerepelnek a tárlat anyagában, mint például az ifjúkori e-moll zongoraverseny egytételes változatának autográfja.

Dohnányit, a színpadi szerzőt "A vajda tornya" című opera kéziratos részletei, díszlet- és jelmeztervei reprezentálják. A zeneszerzői életút fontosabb eseményeiről a korabeli plakátok, valamint a művészről készült fotók tanúskodnak. A kiállítás nagy hangsúlyt fektet Dohnányi Ernő, az előadóművész bemutatására is.

S hogy a látogató érzékletes képet alkothasson a karmesterről és a zongoristáról, a tárlat szervezői videóvetítésről és eredeti hangzóanyagokról is gondoskodtak. Az archív híradó-részleteken a művész Bartók Béla és saját műveit vezényli. A mozgókép-dokumentációt egy 1940 körül készült dokumentumfilm is színesíti. Az interpretáció-történet kedvelői számára igazi csemegét kínálnak a zongoraművész archív hangfelvételei. Számos kisebb léptékű zongoradarab mellett hallható a h-moll zongoraverseny, a Variációk egy gyermekdalra, és néhány kamaradarab is. Ez utóbbiak közül érdemes külön kiemelnünk az op. 21-es hegedű-zongora szonáta felvételét, amelyen Dohnányi Ernő partnere Zathureczky Ede. A hangzó mellékleteket a művész előadásában hallható Mozart-, Schumann-, Beethoven-, Liszt- és Brahms-művek teszik teljessé.

A zongoraművész emlékét egy egyedülálló tárgyi emlék is megidézi: Dohnányi Ernő ívelt klaviatúrájú zongorája a hangszerkülönlegességek kedvelőinek érdeklődésére tarthat számot.

  • forrás: museum.hu
    MTA Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeum:
    1014 - Budapest Táncsics Mihály utca 7.

    Nyitvatartás: K-V 10-17

    Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
    Olvasta már a Múlt-kor
    történelmi magazin
    legújabb számát?

    kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

    Nyomtatott előfizetés vásárlása
    bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
    Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
    9 945 ft 8 990 Ft
    Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
    Az első 500 előfizetőnek.
    20 000 ft 14 990 Ft
  • Játsszon!

    Miről híresült el I. Miklós pápa?

    Történelmi adattárak

    Mi történt a szülinapomon?

    Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

    Bezár