2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Piramisvadászat műholdakkal

2009. március 19. 12:27

2007-ben indult el az a honlap, amely az ókori Egyiptom ma is látható műemlékeit gyűjtötte össze. A piramisok.hu új, formailag és tartalmilag is megújult változatán jelenleg 103 helyszínhez illetve műemlékhez kapcsolódik az a több mint ezer feltöltött fotó, ami további honlapokhoz vezető, helyszínenként csoportosított linkekkel egészül ki.

A megújult honlapon egyedülállóan jól áttekinthető, hogy egy adott területen milyen műemlékek vannak, annál is inkább, mivel a helyszíneket területi egységenként is szűrhetjük, így többek között a luxori nyugati parton lévő műemlékeket vagy a Kairó környékieket egybegyűjtve tekintheti át a látogató. A tematikus csoportosítási lehetőséggel egy oldalon láthatjuk az egyiptomi piramisok, egy másikon pedig az egyiptomi templomok jelenleg feltöltött aloldalait.

Az olyan ismert helyszínek mellett, mint Abu Szimbel vagy Kheopsz gízai piramisa, számos, szakemberek számára is kevésbé ismert műemlék is felkerült a honlapra. Ilyen például Kom esz Szamak, ahol egy III. Amenhotep idejéből származó, feltehetőleg a királyi megújulás ünnepeként ismert Szed-ünnep épületének maradványai láthatóak. Bár az óbirodalmi piramisok közelében áll, ugyancsak kevésbé ismert és látogatott az Óbirodalomból fennmaradt Abu Gorab naptemploma is.

Az egyes helyszínek kétféleképpen érhetők el: a helyszín oldalán találjuk a már feltöltött fotókat, linkeket, de az egyes műemlékeket műholdképen is megjeleníthetjük. A műholdképes oldalon külön menürendszerrel területi egységek szerint kereshetünk, illetve válogathatunk a piramisok illetve templomok listájában.

A honlap nevéhez híven több mint húsz egyiptomi piramist is bemutat, többségük mellett képeket is láthatunk. A műholdképes áttekintésre pillantva rögtön érthetővé válik, hogy az építmények egymáshoz képest hol találhatóak, és a térkép nagyon szemléletesen mutatja azt is, hogy mindegyik a Nílus nyugati partján, a termőföld határához közel helyezkedik el. Ezáltal rögtön érthetővé válik, hogy miért volt ez fontos: a termőföldtől, a Nílus éves áradásától védett helyen, de a településekhez viszonylag közeli helyszínt választottak a piramisok megépítéséhez. A nyugati part pedig a hagyományos temetőkörzetnek számított.

A további fejlesztési célok között szerepel még több fotó, link és helyszín feltöltése, illetve az egyes helyszínekhez rövid ismertető szövegek készítése is - tudósította a Múlt-kort az oldalt szerkesztő Gulyás András.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár